VIDEO Nvidia pokazala viziju budućnosti računalnih igara, pogledajte o čemu je riječ

I računalne igre počinju koristiti AI, a to bi moglo promijeniti iskustvo njihovog igranja iz temelja.

Branimir Vorša | 29.05.2023. / 10:18

Nvidijin demo korištenja AI tehnologije za NPC likove u računalnim igrama
Nvidijin demo korištenja AI tehnologije za NPC likove u računalnim igrama (Foto: NVIDIA Game Developer/Youtube)

Tijekom tehnološkog sajma Computex 2023 u Taipeiju, Nvidijin izvršni direktor Jensen Huang predstavio je pogled na potencijalnu fuziju između igara i umjetne inteligencije.

Nvidijina demonstracija je prikazala vizualno zadivljujući prikaz cyberpunk ramen kioska u kojem su igrači mogli sudjelovati u razgovorima u stvarnom vremenu s njegovim virtualnim vlasnikom. Umjesto oslanjanja na tradicionalne opcije dijaloga, koncept je uveo ideju da pritiskom na gumb gumba i vlastitim govorom igrač prima odgovor od likova iz računalnih igara. Nvidia tu inovaciju ističe kao "pogled u budućnost igara".

Jensen Huang Smatraju ga vizionarom i uspoređuju s Elonom Muskom: Njegova kompanija uskoro će vrijediti bilijun dolara

Iako sam dijalog u demonstraciji nije bio posebno impresivan, on reagira na prirodni govor, što ga razlikuje od konvencionalnih grana dijaloga računalnih likova, koji se ne mogu igrati (nonplayer character ili NPC). Bilo bi korisno da Nvidia objavi demo u javnosti, te da omogući korisnicima da ga iskuse iz prve ruke i istraže različite ishode.

Nvidia je surađivala s tvrtkom Convai kako bi razvila spomenuti demo, prvenstveno kako bi predstavila svoje alate za stvaranje. Predstavljeni takozvani middleware, Nvidia ACE (Avatar Cloud Engine) za računalne igre, može raditi i lokalno, i u oblaku. Uključuje sveobuhvatan paket alata, uključujući NeMo za implementaciju velikih jezičnih modela (LLM) te Rivu za funkcije govora u tekst i teksta u govor te druge komponente.

Iako demo koristi dodatne elemente kao što je Unreal Engine 5, vizualno zapanjujući aspekti zasjenjuju relativno blijedu komponentu chatbota. Do danas, uvjerljivija iskustva dijaloga zabilježena su s postojećim chatbotovima, unatoč njihovim povremenim klišejima i nedostatku originalnosti.

Chatbot Nvidia želi spriječiti jedan od najvećih problema chatbotova baziranih na AI

Za kraj, postoje i individualni napori programera u dodavanju umjetne inteligencije u računalne igre, kao što je primjer iz niže priloženog videa u kojem je programer u modu za računalnu igru iz Elder Scrolls franšize - Skyrim, uključio čak tri AI programa kako bi dodao Ai u sve NPC likove.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti