Znanstvenici pronašli čak osam dosad nepoznatih patogena: Neki mogu uzrokovati rak

Znanstvenici upozoravaju kako prisutnost tih virusa u prirodi može biti potencijalni rizik i za ljudsku populaciju, pogotovo ako prijeđu s originalnog, životinjskog domaćina na čovjeka.

Martina Čizmić | 24.10.2023. / 16:36

VIrusi, ilustracija
VIrusi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kineski znanstvenici proveli su opsežno istraživanje populacije glodavaca na tropskom otoku Hainanu, uz južnu obalu Kine. Među gotovo 700 izuzetih uzoraka pronašli su čak osam dosad neotkrivenih patogena koji se šire među glodavcima, a koji imaju sposobnost zaraziti ljude.

Rezultati istraživanja objavljeni su kineskom časopisu Virologica Sinica, koji izdaje Kinesko društvo za mikrobiologiju. U istraživanju se navodi kako su prikupljena ukupno 682 brisa različitih glodavaca uhvaćenih na tom otoku između 2017. i 2021. godine. Znanstvenici su uzorke kategorizirali prema vrsti glodavca i lokaciji te ih poslali na ispitivanje.

Robotska podmornica duboko u ocanu, ilustracija Pronađen posve novi virus koji vreba na gotovo 9 kilometara ispod površine

Laboratorijska analiza otkrila je niz novih virusa, među kojima je i jedan iz obitelji koronavirusa, a koji je dobio ime CoV-HMU-1. Daljnjim istraživanjem otkriveno je kako pripada obitelji koronavirusa koji uključuje i SARS-CoV-2.

Osim toga, otkrivena su dva nova pestivirusa povezana sa žutom i denga groznicom, novi astrovirus koji uzrokuje želučane probleme, dva nova parvovirusa koji mogu izazivati simptome slične gripi te dva nova papiloma virusa koji mogu uzrokovati rak kod ljudi.

Kineski znanstvenici ističu kako su upravo otkrića novih pestivirusa i parvovirusa veoma zanimljiva jer su otkriveni kod dvije vrste štakora, za koje ranije nije bilo utvrđeno da prenose takve vrste patogena.

Znanstvenici ističu kako novootkriveni virusi proširuju znanstveno znanje o klasifikaciji virusa te sugeriraju da postoje virusi koji još nisu otkriveni, a koji su se samostalno razvili u jedinstvenim domaćinima u nepristupačnim područjima. A takvo je upravo otok Hainan, koji je zbog svog položaja izoliran od kontinentalne Kine, ali je istovremeno dom za čak 9 milijuna ljudi.

Koronavirus I dalje ostaje prijetnja: Otkriveno da koronavirus puno brže evoluira u jelenima

No znanstvenici upozoravaju kako prisutnost tih virusa u prirodi može biti potencijalni rizik i za ljudsku populaciju, pogotovo ako prijeđu s originalnog, životinjskog domaćina na čovjeka.

Stoga, ističu u svom radu, pozivaju kolege znanstvenike da dodatno prouče novootkrivene viruse kako bi se točno moglo odrediti kako se šire te kako bi možda mogli utjecati na ljude.

Podsjetimo, upravo se Kina smatra izvorištem virusa SARS-CoV-2, koji je izazvao COVID-19 pandemiju u cijelom svijetu. Iako se prvotno sumnjalo da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu, istraga nije pronašla konkretne dokaze o tome. Zato je konsenzus u međunarodnoj znanstvenoj javnosti da je do pandemije došlo zbog prelaska virusa sa životinje (najvjerojatnije šišmiša) na čovjeka na tržnici u Wuhanu, gdje su se držale i prodavale brojne vrste divljih i domaćih životinja.

Testiranje na COVID-19, ilustracija ''Još su nepoznate posljedice'': Pomno se prati nova varijanta koronavirusa

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti