''Još su nepoznate posljedice'': Pomno se prati nova varijanta koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američke zdravstvene vlasti priopćile su u petak da pomno prate novu inačicu koronavirusa, premda su "još nepoznate moguće posljedice brojnih mutacija BA.2.86".

Hina | 18.08.2023. / 09:56

Testiranje na COVID-19, ilustracija (Foto: Getty Images)

WHO je odlučio svrstati novu varijantu u skupinu varijanata pod nadzorom, zbog vrlo velikog broja (više od 30) mutacija šiljastog gena koji nosi, piše organizacija u epidemiološkom izvješću o pandemiji koronavirusa objavljenom u noći na petak.

Zbog šiljastog proteina virus izgleda kao da ima bodlje, što SARS-CoV-2 omogućuje da uđe u stanice domaćina.

Nova inačica zasad je pronađena samo u Izraelu, Danskoj i SAD-u.

Slika nije dostupna Dugi COVID može utjecati na pacijente čak i više nego neke vrste raka

Testiranje na COVID-19, ilustracija Kineski znanstvenik smatra da se jedna teorija o početku širenja koronavirusa ne smije odbaciti

Moguće posljedice mutacija BA.2.86 zasad nisu poznate i predmet su temeljite analize, navodi organizacija, još jednom upozorivši da je važno i dalje pratiti, sekvencirati i obavještavati nadležne vlasti kako bi se dobila točna i cjelovita slika o pandemiji COVID-a.

Do 13. kolovoza 2023. u svijetu je prijavljeno više od 769 milijuna potvrđenih slučajeva COVID-a i više od 6,9 milijuna umrlih. Stvarni broj zaraženih i umrlih smatra se mnogo većim jer mnogi slučajevi nisu prijavljeni. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti