Stav virologa i imunologa Georgea Gaoa suprotan je tvrdnjama kineske vlade koja odbacuje bilo kakvu mogućnost da je virus pobjegao iz Wuhanskog laboratorija koji je proučavao koronaviruse.

Gao, bivši čelnik kineskog Centra za kontrolu zaraze (CDC), rekao je za radio BBC 4: Morate uvijek propitkivati sve. To je znanost. Nemojte išta odbacivati.

Testiranje na COVID-19 u Kini WHO objavio podatke o pandemiji: Evo koliko je ljudskih života izgubljeno u samo dvije godine

On je danas predsjednik kineske Nacionalne zaklade prirodnih znanosti, nakon što je prošle godine otišao iz CDC-ja gdje je igrao važnu ulogu u odgovoru na pandemiju i istrazi porijekla virusa.

Kinesko veleposlanstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu za BBC je kazalo da teoriju o bijegu virusa iz laboratorija šire protukineske snage, da je ona politički motivirana i znanstveno neutemeljena, piše agencija dpa.

Tu teoriju je u veljači zagovarao i direktor FBI-ja Christopher Wray koji je rekao da se virus vrlo vjerojatno tako proširio, iako među američkim obavještajcima i dalje ne postoji konsenzus o tom pitanju.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u ožujku je kazao da sve hipoteze o porijeklu virusa ostaju na stolu, prenio je Sky News. Želim biti jasan oko toga da WHO ne odustaje od planova da identificira porijeklo pandemije covida-19, rekao je Tedros tada.

Bolnica, ilustracija Nova znanstvena studija otkriva što je vjerojatniji uzrok smrti kod većine pacijenata oboljelih od COVID-19

New York Times je, također u veljači, pisao kako je američko ministarstvo energetike također zaključilo da je izlazak iz laboratorija najvjerojatniji uzrok pandemije, no da nema čvrste dokaze za tu tvrdnju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju