WHO objavio podatke o pandemiji: Evo koliko je ljudskih života izgubljeno u samo dvije godine

WHO je otkrio razorne posljedice javnozdravstvene krize koju je uzrokovao COVID, a podaci se odnose samo na 2020. i 2021. godinu.

Hina | 19.05.2023. / 13:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo 337 milijuna godina ljudskih života izgubljeno je u prve dvije godine pandemije COVID-19, bolesti koja je izazvala preranu smrt milijuna oboljelih, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je u svom priopćenju ukazao na razorne posljedice javnozdravstvene krize koju je uzrokovao COVID-19, navodeći brojku od 336,8 milijuna godina ljudskih života izgubljenih tijekom 2020. i 2021.

Tedros Adhanom Ghebreyesus WHO smatra da je Kina ključna za otkrivanje istine o COVID-19: "Kad bi to učinili, znali bismo što se dogodilo ili kako je počelo"

Iako je pandemija službeno usmrtila gotovo sedam milijuna ljudi, vjeruje se da je točnija brojka blizu 20 milijuna. WHO u svom izvješću kako je ne samo virus već i zdravstvena kriza koju je izazvao skratila živote milijuna ljudi.

I dok je službeno zabilježeno 5,4 milijuna preminulih od COVID-a2020. i 2021., podaci o preuranjenoj smrtnosti govore da je u tom razdoblju umrlo 14,9 milijuna ljudi.

To je kao da gubite 22 godine života na svaku preranu smrt, rekla je Samira Asma iz odjela za analitiku i bazu podataka WHO-a.

Broj izgubljenih godina života (YLL) razlika je između životne dobi pojedinca i očekivanog životnog vijeka.

Slika nije dostupna Jesmo li zaista korak bliže otkrivanju točnog podrijetla i početka pandemije COVID-19?

Najnoviji službeni podaci WHO-a pripisuju COVID-19 smrt 6,9 milijuna ljudi, no brojne zemlje nisu poslale pouzdane podatke te je WHO sklon procjeni da je od te bolesti, čiji je uzročnik virus SARS-Cov-2, umrlo najmanje 20 milijuna ljudi.

Čak 44,9 posto preranih smrti dogodilo se kod osoba u dobi između 55 i 75 godina, 30,2 posto kod osoba mlađih od 55 godina te 25 posto kod starijih od 75 godina. Pritom je YLL bio za 44 posto viši kod muškaraca nego kod žena.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti