Jesmo li zaista korak bliže otkrivanju točnog podrijetla i početka pandemije COVID-19?

Izvješće navodi tržnicu živih životinja u Wuhanu kao mjesto na kojem je prvi put identificiran virus SARS-CoV-2.

Hina | 21.03.2023. / 14:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Podaci iz ranih dana pandemije COVID-19 koje su kineski znanstvenici nakratko objavili u svjetsku bazu podataka, daju ključne dokaze o porijeklu pandemije, uključujući i one s tržnice životinja u kineskom gradu Wuhanu, objavili su znanstvenici.

Virus je prvi put identificiran u Wuhanu u prosincu 2019., a mnogi su sumnjali da je stigao s tržnice životinja Haunan prije no što se proširio svijetom i ubio gotovo 7 milijuna ljudi, piše u utorak Reuters.

Znanstvenici su u ponedjeljak preliminarno objavili izvješće koje se temelji na njihovoj interpretaciji podataka, nakon što su prošli tjedan procurile informacije u medijima te su održali sastanak sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja je pozvala Kinu da objavi više informacija.

Kunopas Novi zaokret u raspravi o porijeklu COVID-19: Francuska znanstvenica slučajno uhvatila podakte koji ukazuju na ovu životinju

Podaci Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) više nisu dostupni u GISAID bazi podataka gdje su ih znanstvenici pronašli.

Ti podaci sadržavali su nove sekvence virusa SARS-CoV-2 i dodatne genomske podatke temeljene na uzorcima uzetim s tržnice živih životinja u Wuhanu 2020. godine, napisali su znanstvenici koji su im pristupili.

Sekvenciranje je pokazalo da su kunopsi i druge životinje osjetljive na koronavirus bile prisutne na tržnici i da su možda bile zaražene, što je novi trag u otkrivanju lanca prijenosa koji je na kraju stigao i do ljudi, tvrde znanstvenici.

To doprinosi nizu dokaza koji identificiraju tržište Huanan kao mjesto širenja SARS-CoV-2 i epicentra pandemije COVID-19, navodi se u izvješću koje su, između ostalih, napisali Michael Worobey sa Sveučilišta u Arizoni, Kristian Andersen s kalifornijskog Instituta Scripps Research i Florence Debarre s pariške Sorbone.

Test na COVID-19, ilustracija Iz WHO-a uvjereni: COVID će uskoro biti poput sezonske gripe

Izvješće u odnosu na informacije koje su procurile prošlog tjedna dodaje više detalja o drugim životinjama prisutnim na tržištu, te pokazuje da su neki od uzoraka iz okoliša pozitivnih na SARS-CoV-2 imali više životinjskog nego ljudskog genetskog materijala u sebi.

Dužnosnici WHO-a prošli su tjedan rekli da informacije nisu konačne, no da predstavljaju novi trag u istrazi o podrijetlu koronavirusa te da ih je bilo potrebno odmah podijeliti.

Ta agencija Ujedinjenih naroda prethodno je rekla da sve hipoteze o podrijetlu koronavirusa ostaju na stolu, uključujući i da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu koji proučava opasne patogene.

Kina negira tu teoriju. WHO je također rekao da većina dokaza ukazuje na to da je virus došao od životinja, vjerojatno od šišmiša.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti