Novi zaokret u raspravi o porijeklu COVID-19: Francuska znanstvenica slučajno uhvatila podakte koji ukazuju na ovu životinju

Dugotrajna rasprava o porijeklu bolesti COVID-19 dobila je novi zaokret.

Branimir Vorša | 18.03.2023. / 10:58

Kunopas
Kunopas (Foto: Getty Images)

Francuska znanstvenica primijetila je da genetske sekvence koje su kineski istraživači unijeli u bazu podataka upućuju na to da bi novi koronavirus mogao potjecati od životinja poput kunopasa koji se prodaju na tržnici Hunan u kineskom gradu Wuhanu. Time je dugotrajna rasprava o porijeklu bolesti COVID-19 dobila je novi zaokret.

Ekspresno povlačenje objavljenih podataka

Nekoliko dana kasnije, spomenute sekvence su kineski znanstvenici uklonili, no drugi su ih znanstvenici uspjeli preuzeti prije toga i dalje ih istražuju.

Od velike je važnosti da svi podaci koji se odnose na početak ove pandemije budu odmah dostupni. Postoji nekoliko hipoteza koje treba ispitati, uključujući kako je virus ušao u ljudsku populaciju, bilo od šišmiša, preko posrednog domaćina ili kroz proboj u biosigurnosti iz laboratorija. I nemamo konačan odgovor, rekla je Maria Van Kerkhove iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na tiskovnoj konferenciji održaanoj u petak.

Dosadašnje teorije

Tržnica Huanan dugo se smatrala vjerojatnim izvorištem koronavirusa SARS-CoV-2, budući da su mnogi od prvih slučajeva COVID-19, u prosincu 2019. godine, bili kod ljudi koji su kupovali na toj tržnici i na čijim štandovima se prodaju žive i mrtve životinje, ne samo plodovi mora.

Smatra se da su izvorni domaćini virusa SARS-CoV-2 šišmiši, jer oni prenose mnoge koronaviruse, iako novi koronavirus još uvijek nije kod njih pronađen. Predak virusa SARS-CoV-2 možda je prešao sa šišmiša na posrednog domaćina koji se prodaje na tržnici, a zatim na ljude.

Alternativno objašnjenje jest to da je virus izmakao kontroli Instituta za virologiju u Wuhanu, gdje se znalo da istraživači proučavaju koronaviruse šišmiša, ali ne i SARS-CoV-2. Ta ideja među znanstvenicima nije baš popularna, no u veljači je Ministarstvo energetike SAD-a reklo da je to najvjerojatnije objašnjenje, za koje međutim nisu priložili baš nikakve dokaze.

Povučeni podaci ukazuju na - kunopse

Genetske sekvence koje je Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti učitao u globalnu virološku bazu podataka GISAID, možda su bacile više svjetla na porijeklo SARS-CoV-2. Ove sekvence izvedene su iz briseva uzetih s raznih površina na tržnici početkom 2020. godine nakon što je ta tržnica zatvorena.

Uzorke je u bazi podataka primijetila Florence Débarre iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja, koja je 14. ožujka podijelila svoje nalaze sa WHO-om.

Fokusirala sam se na sekvence s tržnice kada sam se prijavila, ali nisam očekivala da ću pronaći podatke koje sam pronašla, rekla je Débarre. Odbila je, međutim, reći bilo što više dok njezina analiza ne bude gotova.

Među uzorcima koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2, vidjeli su dokaz životinjskog DNK. Neke od tih životinja uključuju i kunopse, rekla je Van Kerkhove. Prethodno je utvrđeno da su kunopsi (Nyctereutes procyonoides) osjetljivi na SARS-CoV-2 i da ga mogu širiti.

Znamo da ih mogu dobro prenositi, kaže Alice Hughes sa Sveučilišta u Hong Kongu. Ipak, to ne dokazuje da su kunopsi ili bilo koja druga životinja na tržnici bili zaraženi virusom u prosincu 2019. godine i takve je dokaze sada nemoguće pronaći, ističe Hughes.

Čini se da podaci pružaju uvjerljiv dokaz da su kunopsi i druge životinje bile prisutne na tržištu u kritično vrijeme. Ovo je još jedna karika u lancu koju biste očekivali vidjeti da je pandemija počela na taj način, kaže Jonathan Stoye s Instituta Francis Crick u Londonu.

Službeni zaahtjev WHO-a Kinezima

Na temelju informacija koje je Débarre podijelila s WHO-om, Van Kerkhove je rekla da je WHO službeno zatražio od Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti da ponovno objavi povučene genetske podatke.

Veliki problem je što ti podaci postoje i što nisu lako dostupni međunarodnoj zajednici, a da ne spominjemo da su trebali biti dostupni godinama ranije, naglasila je na kraju.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti