Prvi hrvatski startup s HNB-ovom licencom za informiranje o računima

U lipnju 2020. godine Identyum prvi u Republici Hrvatskoj i regiji dobiva licencu Hrvatske narodne banke za pružanje usluga informiranja o računu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.07.2020. / 12:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od početka 2018. godine koncept otvorenog bankarstva promijenio je zauvijek financijsku industriju i revolucionirao plaćanja. Otvoreno bankarstvo omogućilo je reguliranim trećim stranama da između ostalih nude i uslugu pružanja usluga informiranja o računu (AISP – Account Information Service Provider). AISP licenca propisana je EU PSD2 Direktivom (2015/2366), odnosno njezinom implementacijom u Zakon o platnom prometu Republike Hrvatske.

Identyum je tako prvi AISP u Republici Hrvatskoj i prvi u cijeloj našoj regiji EU-a, koja obuhvaća tržište od 112 milijuna stanovnika. Dobivanjem navedene licence Hrvatske narodne banke, Identyum je postao dio europske AISP obitelji, koja broji 40 nositelja licenci u 28 država Europske unije.

Robert Ilijaš, direktor Identyuma, komentira: AISP licenca omogućava nam da, u suradnji s našim partnerima, krajnjim korisnicima (građanima Republike Hrvatske) ponudimo napredne funkcionalnosti u domeni platnog prometa, poput aplikacija koje građanima omogućuju objedinjavanje informacija o njihovim računima iz više različitih banaka ili aplikacija koje građanima omogućuju da trećoj strane dokažu svoj IBAN ili svoj financijski kapacitet.

AISP licenca Identyumu omogućava korištenje programskih sučelja banaka (tzv. API-je) kako bi mogli pristupiti platno-transakcijskim podacima građana u bankama, uz njihovu isključivu i eksplicitnu privolu, s obzirom na to da se radi o privatnim podacima i da je usluga namijenjena građanima tj. pojednostavljenju njihovih svakodnevnih života.

Robert Ilijaš, direktor Identyuma, dodaje: Postupak licenciranja trajao je godinu dana, a bio je iznimno detaljan i rigorozan. Pripremili smo više od 1000 stranica dokumentacije kojom smo propisali interne procedure rada, postupke vezane uz IT sigurnost i zaštitu osobnih podataka građana te ostale važne aktivnosti.

Važno je i spomenuti da su osim sigurnosnih mehanizama te nužnosti eksplicitne privole svakog građanina, njihovi osobni platni podaci zaštićeni i policom osiguranja od 1,5 milijuna kuna. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti