Prvi kamioni bez vozača testirani u Singapuru

Nedostatak vozača jedan je od razloga za razvoj koncepcije vozača bez kamiona, uz sigurnost i produktivnost.

Martina Čizmić | 26.10.2017. / 07:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kamioni bez vozača odvozili su svoju prvu vožnju u utorak poslijepodne u Singapuru, a tvrtka koja ih je razvila nada se kako će do 2020. bespilotne kamione dovesti na javne prometnice kako bi dopremali robu do singapurske luke.

Katoen Natie, belgijska tvrtka za logistiku, svečanu 'premijeru' svojih bespilotnih kamiona priredila je nakon razvojnog procesa dugog godinu dana u suradnji s petrokemijskom tvrtkom Exxon Mobil, s nizozemskom tvrtkom za sklapanje vozila VDL Groep i Sveučilištom za menadžment iz Singapura.

Trenutačno u prvoj fazi primjene, kamioni će prevoziti bez prestanka 250.000 tona proizvoda na godinu između postrojenja za pakiranje i skladištenje.

Izvršni direktor Koen Cadona rekao je da je nedostatak vozača jedan od razloga za razvoj koncepcije vozača bez kamiona, a drugi su sigurnost i produktivnost.

Kamione navodi 3800 transpondera poredanih duž fiksne rute od postrojenja za pakiranje do skladišta.

Tvrtka se nada proširiti primjenu tako da bi kamioni jednog dana mogli prometovati javnim cestama.

Sigurnost kamiona bez vozača uključuje četiri uređaja za isključenje motora postavljenih po cijelom tijelu kamiona, opciju za daljinski nadzor i kontrolu te skenere koji otkrivaju zapreke u radijusu od 180 stupnjeva.

Nije jasno navedeno koliko stoji cijeli projekt od koncepcije do isporuke.

Tvrtka se nada svoju 'flotu' pojačati s novih 11 kamiona nakon polugodišnjeg ispitnog razdoblja, a konačni je cilj razviti kamione koji će na javnim cestama prevoziti proizvode od kemijskih tvornica do singapurske luke do 2020. godine.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti