Prvi komercijalni let nove SpaceX-ove rakete mogao bi se ostvariti već za dvije godine

SpaceX trenutačno pregovara s tri telekoma o lansiranju njihovih satelita u svemir s potpuno novom raketom koju upravo razvijaju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.07.2019. / 10:00

Starship (Foto: SpaceX)

Elon Musk i SpaceX za sljedeće desetljeće imaju velike i povijesne planove – dok NASA nakon dugo vremena priprema novu misiju na Mjesec, šef Tesle i SpaceX-a razmišlja još dalekosežnije i njegov je cilj osvojiti Crveni planet. Ne treba ni spominjati kako će to biti najkompleksnija svemirska misija u povijesti, koja nosi brojne izazove i probleme, a najoptimističnija predviđanja govore da misiju na Mars možemo očekivati najranije 2024. godine.

Sateliti Starlink SpaceX započeo sa stvaranjem "svemirskog interneta": Lansirano prvih 60 satelita

Ključ uspjeha te misije nalazi se u novoj svemirskoj letjelici Starship, na kojoj trenutačno rade inženjeri SpaceX-a i koja se sastoji od raketnih potisnika i same letjelice ukupne dužine od skoro 120 metara. Oba dijela najsnažnije svemirske rakete u povijesti trebala bi se moći koristiti više puta – kao i u slučaju Falcon Heavyja nakon lansiranja u orbitu raketni potpisnici trebali bi se vratiti na zemlju, isto kao i drugi dio rakete koji bi se nakon svemirskih misija trebao vratiti i koristiti u drugim misijama.

Iako se o Starshipu najviše govori kao o letjelici koja bi ljude konačno trebala dovesti na Mars, ova raketa koristit će se i u drugim misijama poput lansiranja satelita, prijevoza logistike i astronauta na ISS, a kako smo saznali prošlog tjedna, SpaceX već pregovora s potencijalnim klijentima o prvom komercijalnom letu nove rakete. Trenutačno pregovaraju s tri telekoma, a prva takva komercijalna misija lansiranja rakete s telekomunikacijskom satelitima planirana je već za dvije godine.

SpaceX-ova kapsula Crew Dragon SpaceX neće tako skoro prevoziti astronaute: Zašto šute o eksploziji Zmajeve družine?

Do 2021. pred inženjerima kompanije težak je zadatak, a do sada je napravljen samo jedan test na umanjenom prototipu rakete koja je poletjela u zrak samo nekoliko centimetara. Uskoro očekujemo nove testove polijetanja i slijetanja rakete te u SpaceX-u žele što prije poslati raketu u orbitu, što je prvi veliki korak prema konačnom cilju, a to je razvoj međuplanetarne letjelice koja bi na Mars mogla ponijeti stotinjak tona opreme i čak sto ljudi, iako bi se, naravno, u prve misije na Crveni planet uputili samo astronauti.

Izvor: Spacenews

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti