SpaceX neće tako skoro prevoziti astronaute: Zašto šute o eksploziji Zmajeve družine?

Službenog očitovanja o tome što se točno dogodilo i kakvi su planovi za dalje nema, ali novinari su tijekom razgovora s jednim od članova SpaceX-a uspjeli dobiti barem nešto više informacija.

Martina Čizmić | 03.05.2019. / 09:04

SpaceX-ova kapsula Crew Dragon (Foto: SpaceX)

Cijeli je svijet s posebnim zanimanjem promatrao pokusni let SpaceX-ove kapsule Crew Dragon (Zmajeva družina). Kapsula je uspješno lansirana, doletjela je do Međunarodne svemirske stanice (ISS) i sretno se vratila na Zemlju.

SpaceX-ova kapsula Crew Dragon Zmajeva družina sretno vraćena na Zemlju

Čak su iz NASA-e bili veoma optimistični i najavljivali kako je sljedeći korak prijevoz njihovih astronauta na ISS. No čini se kako su se malo zaletjeli s najavama.

Tijekom testiranja kapsule, nakon njezina povratka na Zemlju, došlo je do, kako su to opisali u SpaceX-u, "anomalije" koja je rezultirala eksplozijom.

SpaceX-ova kapsula Crew Dragon Problemi tijekom SpaceX-ova testiranja "Zmajeve družine" mogli bi odgoditi letove s ljudskom posadom

Iako je video same eksplozije procurio u javnost, iz SpaceX-a su bili neobično tihi o cijelom događaju.

Službenog očitovanja o tome što se točno dogodilo i kakvi su planovi za dalje nema, ali su novinari tijekom razgovora s jednim od članova SpaceX-a uspjeli dobiti barem nešto više informacija.

Hans Koenigsmann SpaceX-ov je potpredsjednik za sigurnost misija, a novinarima je pojasnio što se događalo tijekom konferencije za medije na kojoj se trebalo govoriti o drugoj misiji za ISS.

Spajanje Crew Dragon i ISS-a Amerikanci slave, opet imaju letjelicu za prijevoz astronauta u svemir: Muskova "Zmajeva družina" uspješno se spojila s ISS-om

Prema onome što je Koenigsmann rekao, tijekom testiranja motora na Zmajevoj družini, mali motori (Draco) uredno su se uključili, no do problema je došlo kad su se trebali uključiti veliki motori (Super Draco).

Kakvi su to točno problemi bili, nije pojasnio, ali je dodao da je kapsula uništena. Istaknuo je da su ipak neki ključni dijelovi preživjeli, što će olakšati otkrivanje točnog uzroka kvara.

Zanimljivo je da ni dva tjedna nakon eksplozije ekipa SpaceX-a nije uspjela doći do ostataka kapsule i pregledati ih. Koenigsmann je rekao kako je to pitanje sigurnosti jer su preostali spremnici pod pritiskom pa žele izbjeći eventualne nove eksplozije. Kad će uspjeti pogledati izbliza što se dogodilo, nije znao reći.

No unatoč eksploziji Koenigsmann je optimističan i uvjeren kako će ona pomoći da nova kapsula bude još bolja i sigurnija.

Istraga koju NASA i SpaceX još moraju provesti o slučaju vjerojatno neće mnogo usporiti SpaceX-ove planove za slanje astronauta, no možda bi mogli propustiti priliku da budu prvi koji će odvesti NASA-ine astronaute na ISS. Naime, Boeing također intenzivno radi na svojoj kapsuli, a prema posljednjim informacijama, njihova nije eksplodirala. Zasad.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti