Zmajeva družina sretno vraćena na Zemlju

Uspješno završenom misijom oduševljeni su i u NASA-i čiji astronauti se već pripremaju za prvi let prema Međunarodnoj svemirskoj postaji u SpaceX-ovoj kapsuli.

Martina Čizmić | 08.03.2019. / 16:43

SpaceX-ova kapsula Crew Dragon (Foto: NASA TV)

Oduševljenje i pljesak prolomili su se u središtu SpaceX-a kad je kapsula Crew Dragon (odnosno Zmajeva družina) dotaknula površinu Atlantskog oceana.

 

 

Time je i službeno završen prvi pokusni let koji otvara vrata komercijalnim putničkim letovima u svemir.

Podsjetimo, SpaceX je prošli vikend lansirao raketu Falcon9 s kapsulom Crew Dragon prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. Nakon uspješnog lansiranja i povezivanja s Međunarodnom svemirskom postajom, pred Crew Dragonom je bio najvažniji dio testa - povratak na Zemlju.

SpaceX-ova kapsula Crew Dragon Velik uspjeh za Muska: SpaceX uspješno lansirao kapsulu koja bi mogla nositi ljude u svemir

Nakon ulaska u Zemljinu atmosferu kapsula se pomoću četiri padobrana spustila oko 450 kilometara od Cape Canaverala. Tamo ju je dočekao brod Go Searcher koji ju je izvadio iz oceana te će ju vratiti na kopno.

Uspješno završenom misijom oduševljeni su i u NASA-i čiji astronauti se već pripremaju za prvi let prema Međunarodnoj svemirskoj postaji u SpaceX-ovoj kapsuli.

Kako se radi o komercijalnoj tvrtki, NASA će mjesta za svoje astronaute morati zakupljivati. Preostala mjesta SpaceX će moći prodati drugim zainteresiranim stranama.

No, prije nego što astronauti postanu dio Zmajeve družine, NASA i SpaceX će temeljito pregledati sve podatke koje su prikupili tijekom testnog leta. Prije sljedećeg testnog leta, na kojem će se naći NASA-ini astronauti Bob Behnken i Doug Hurley, kapsula će dobiti dodatne planirane nadogradnje i proći sigurnosne testove.

  Jim Bridenstine i Elon Musk Muskovi ambiciozni planovi: Volio bih izgraditi bazu na Mjesecu i slati ljude na Mars

Očekuje se da bi se drugi testni let mogao dogoditi već za nekoliko mjeseci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti