Muskovi ambiciozni planovi: Volio bih izgraditi bazu na Mjesecu i slati ljude na Mars

Nema sumnje da SpaceX ima neke izvrsne ideje o tome što bi mogli napraviti kako bi nam pomogli doći na Mjesec, rekao je na kraju NASA-in voditelj Jim Bridenstine.

Martina Čizmić | 03.03.2019. / 08:42

Jim Bridenstine i Elon Musk (Foto: NASA/Kim Shiflett)

Nije tajna da je Elon Musk zaljubljenik u svemir. To je jedan od razloga zašto je i osnovao tvrtku SpaceX.

Nakon što je upravo SpaceX prema Međunarodnoj svemirskoj postaji poslao svoju prvu testnu kapsulu za prijevoz astronauta, Musk nije mogao sakriti uzbuđenje.

Rado bih se i ja provozao, rekao je okupljenim novinarima Musk.

Iako u kapsuli nazvanoj Crew Dragon nije bilo ljudi, ipak je bilo putnika.

SpaceX-ova kapsula Crew Dragon Velik uspjeh za Muska: SpaceX uspješno lansirao kapsulu koja bi mogla nositi ljude u svemir

Testna lutka nazvana Ripley, odjevena u SpaceX-ovo svemirsko odjelo opremljena je nizom senzora koji će inženjerima na Zemlji otkriti treba li još što popraviti prije prve ljudske misije.

Osim Ripleya, u kapsuli se nalazi i plišana igračka u obliku Zemlje. Plišana Zemlja nema samo zabavnu ulogu, već će inženjerima pokazati i kad kapsula uđe u područje bez gravitacije.

 

 

Uspješno lansiranje prvi je korak u testnom letu Crew Dragona. Oko podneva po hrvatskom vremenu kapsula bi se trebala spojiti s Međunarodnom svemirskom postajom i dovesti 200 kilograma opreme i namirnica astronautima.

No, Musk je optimističan i vjeruje kako bi do kraja ove godine SpaceX mogao imati i prvi let s ljudskom postajom.

To bi definitivno bila kulminacija dugog sna, rekao je Musk, ali i dodao kako testna misija još nije gotova i treba biti oprezan. No nije mogao sakriti svoje uzbuđenje.

Volio bih otići na let u ovoj letjelici. Mislim da je dobro dizajnirana, ali morat ćemo pričekati nedjelju prije stvaranja bilo kakvih planova, rekao je Musk. 

Ipak, Musk i NASA, čini se, već stvaraju zanimljive planove.

Trebali bismo imati bazu na Mjesecu, kao trajno nastanjenu ljudsku ispostavu i od tamo slati ljude na Mars, rekao je novinarima Musk i zaintrigirao okupljene dodavši: Možda bi to moglo biti i nešto više od svemirske postaje, ali vidjet ćemo.

S idejom o zajedničkoj gradnji složili su se i iz NASA-e te dodali kako je to i njihov plan.

Nema sumnje da SpaceX ima neke izvrsne ideje o tome što bi mogli napraviti kako bi nam pomogli doći na Mjesec, rekao je na kraju NASA-in voditelj Jim Bridenstine.

Pristajanje Crew Dragona na Međunarodnu svemirsku postaju možete pratiti uživo.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti