Prvi podaci pokazali da cjepivo AstraZenece nije baš učinkovito protiv "južnoafričke" varijante koronavirusa

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju znanstvenike su tzv. britanska, južnoafrička i brazilska varijanta, koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

Hina | 07.02.2021. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca u subotu je objavio kako se čini da njegovo cjepivo protiv koronavirusa, razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford, pruža tek ograničenu zaštitu od južnoafričke varijante COVID-19, na temelju prvih podataka kliničkog ispitivanja.

Studija južnoafričkog Sveučilišta Witwatersrand i Sveučilišta Oxford pokazala je da cjepivo ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti, prenio je list Financial Times.

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju znanstvenike su tzv. britanska, južnoafrička i brazilska varijanta, koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

U prvoj i drugoj fazi ovom malog ispitivanja rani podaci pokazuju ograničenu učinkovitost protiv blage bolesti prije svega zbog južnoafričke varijante B.1.351, kazao je glasnogovornik AstraZenece upitan o izvješću Financial Timesa.

Prema listu nijedan od više od 2000 sudionika ispitivanja nije hospitaliziran ili umro.

Još ne možemo primjereno ocijeniti učinkovitost cjepiva protiv teškog oblika bolesti i hospitalizacija s obzirom na to da su ispitanici uglavnom mlade i zdrave odrasle osobe, kazao je glasnogovornik AstraZenece.

Tvrtka vjeruje da njezino cjepivo može štititi protiv teškog oblika bolesti jer je neutralizirajuća aktivnost antititijela jednaka drugim cjepivima protiv COVID-19 koja su pokazala zaštitu protiv teškog oblika bolesti.

Ispitivanje koje je obuhvatilo 2026 osoba od kojih je polovica činila kontrolnu skupinu nije još recenzirano.

Iako se pojavilo na tisuće pojedinačnih promjena s mutacijama virusa u nove varijante tek manji dio mogao bi biti značajan ili promijeniti virus na primjetan način, prema časopisu British Medical Journal.

Sveučilište Oxford i AstraZeneca počeli su prilagođavati cjepivo toj varijanti i brzo će proći klinički razvoj tako da bude najesen spremno za distribuciju, kazao je glasnogovornik AstraZenece.

U petak Oxford je objavio da cjepivo ima protiv britanske varijente sličnu učinkovitost kao i kod ranijih varijanti virusa.

U međuvremenu je britanski ministar zadužen za kampanju cijepljenja, Nadhim Zahawi, u razgovoru za Sky News rekao kako je razgovarao s zamjenikom ministra zdravstva Jonathanom Van Tamom koji je inzistirao na tome da cjepivo "zaista štiti od ozbiljnih oblika bolesti".

Dodao je kako su i u AstraZeneci "uvjereni da cjepivo učinkovito štiti od ozbiljnih oblilka bolesti i hospitalizacije".

 

 

Iz AstraZenece su objavili kako će studija koju su proveli biti objavljena u ponedjeljak, ali i da nastavljaju s daljnjim testovima kako bi utvrdili točnu učinkovitost cjepiva protiv novih verzija virusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti