Prvi veliki medij napustio Twitter zbog kontroverznog sustava označavanja

NPR je postao prva velika medijska organizacija koja je napustila Twitter, a njihov potez dolazi u vrijeme kada je odnos šefa Twittera Elona Muska s medijima na vrlo niskoj točki.

Branimir Vorša | 13.04.2023. / 10:31

Elon Musk na Twitteru (Foto: Afp)

NPR je najavio da više neće koristiti Twitter za distribuciju svog sadržaja nakon što ih je navedena društvena mreža počela označavati kao "medij povezan s američkom državom", stavljajući NPR u istu kategoriju medija kao i , primjerice, RT i China Daily.

Pojašnjenje šefa NPR-a

NPR nije napravio niti jednu objavu na Twitteru otkako su dobili navedenu oznaku prije tjedan dana, ali izvršni direktor NPR-a, John Lansing, službeno je iznio njihov stav u dopisu poslanom zaposlenicima u srijedu ujutro.

Ne stavljamo naše novinarstvo na platforme koje su pokazale interes za potkopavanjem našeg kredibiliteta i razumijevanja javnosti o našoj uređivačkoj neovisnosti, poručio je u dopisu Lansing.

Muskov neprijateljski odnos prema medijima nije nepoznanica

Neprijateljski odnos Muska s novinarima već je svima dobro poznat, a radnje koje je poduzeo u proteklih nekoliko tjedana samo su eskalirale tu ionako lošu situaciju. Budući da je Twitter omogućio kupnju verifikacije računa, novinske organizacije i novinari pojedinačno, oklijevaju u sudjelovanju plaćanja za verifikaciju svojih korisničkih računa na taj način.

Brojni mediji jasno su dali do znanja da nemaju namjeru plaćati da zadrže verifikacijske kvačice za svoje novinare ili ključne korisničke račune. Musk je pokušao pokazati da ozbiljno misli tako što je uklonio verifikaciju s The New York Timesa, potaknut objavom korisnika i obožavatelja Muska pod nazivom @DogeDesigner.

Twitterovo tumaranje smjernicama

Muskova borba s novinarima prošlog je tjedna otišla u nekim neočekivanim smjerovima, nakon mjeseci natezanja i sukoba oko verifikacije korisničkih računa medija i novinara. Označavanje NPR-a oznakom "povezano s državom" iznenadilo je organizaciju i korisnike koji je prate, a posebice zato jer je Twitter prethodno naveo NPR kao primjer javne novinske organizacije koja ne ispunjava te kriterije. Twitter je te smjernice u međuvremenu promijenio.

Budući da NPR zapravo nije medij povezan s državom, njihova oznaka je u međuvremenu promijenjena u "medij koji financira vlada". NPR u stvarnosti od države zapravo dobiva manje od 1 posto svojih sredstava, iako njihove postaje članice dobivaju veći dio, oko 13 posto svojih prihoda iz lokalnih i federalnih izvora.

"Stradao" i BBC, tražili inteervju pa je Musk u njemu "spržio" njihovog novinara

Žrtva Twitterovog novog sustava označavanje medija ovog tjedna postao je i britanski BBC, koji je dobio oznaku "financirano od strane vlade", što je navelo mrežu da se izravno obrate Musku i zahtijevaju da se ta oznaka ukloni. Musk je tvrdio da pokušava pružiti "maksimalnu transparentnost" za korisnike platforme i rekao je da je on osobno zapravo štovatelj njihova rada.

Trebao bih napomenuti da pratim BBC News na Twitteru, jer mislim da je među najmanje pristranim medijima, rekao je u razmjeni. Musk je pristao na intervju uživo za BBC nakon razmjene u kojoj je rekao da bi Twitter mogao promijeniti oznaku u "javno financiran" kako bi odražavao da njegovo financiranje dolazi od javnih naknada za licenciranje, a ne od vlade. Taj intervju u jednom trenutku nije izgledao baš najbolje po BBC-jevog novinara, za kojeg je Musk ustvrdio da ga je uhvatio u laži (Musk je BBC-jevog novinara pitao da mu navede jedan primjer govora mržnje ili rasizma koji je vidio u komentarima na svojem Twitter feedu, na što nije dobio jasan odgovor).

Pozadina sukoba s medijima

Portal The Verge piše da je u pozadini svega ovoga zapravo Muskov sukob sa Substackom. Prošli tjedan Twitter je počeo onemogućavati lajkove, retvitove i dijeljenje tvitova koji su uključivali Substack veze. Iako Substack sam po sebi nije novinska organizacija, dom je biltena i blogova mnogih istaknutih neovisnih novinara, koji su se oslanjali na Twitter za promociju i stvaranje vlastite publike.

S jedne strane izgleda kao da su to upravo oni tipovi novinara koje bi Musk želio podržati (i podržava, u slučaju Twitterovih datoteka), ali ne može prihvatiti Substackov nedavni potez da uvede značajku sličnu Twitteru pod nazivom "Bilješke".

Twitter sada više ne zabranjuje poveznice na Substack, ali autori Substacka rekli su da su uznemireni Muskovom spremnošću da petlja s njihovim sredstvima za život radi vlastitog.

Srž problema - Muskov odnos prema vijestima

Isto tako, srž problema je odnos Twittera prema vijestima i čini se malo vjerojatnim da će ovo biti posljednja borba koju vidimo između Muska i medija, ili da će NPR biti posljednji koji će napustiti Twitter.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti