"Prvoklasno rješenje" pretvorilo se u debakl: Apple u godinu i pol nije uspio napraviti bežični punjač

Ono što su iz Applea nazvali prvoklasnim rješenjem za bežično punjenje pretvorilo se u debakl te su na kraju odustali od razvoja podloge za bežično punjenje AirPower.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.04.2019. / 06:55

AirPower (Foto: Apple)

Sa sve većim brojem uređaja koji se mogu puniti bežično, Apple je 2017. najavio razvoj vlastitog bežičnog punjača koji je trebao puniti više uređaja u isto vrijeme. AirPower na tržištu se trebao pojaviti tijekom 2018. godine, no konstantna odgađanja ukazivala su na činjenicu da razvoj ne ide baš onako kako je planirano te da Apple ima velikih problema sa, kako su to nazvali nakon predstavljanja, "prvoklasnim rješenjem za bežično punjenje".

Na to je krajem prošle godine ukazao i poznati Appleov insider John Gruber. Prema njegovim riječima, neki inženjeri od početka su upozoravali kako AirPower nikada neće zaživjeti jer ima velikih problema s pregrijavanjem, a čini se kako je upravo to problem s ovim uređajem.

Krajem prošlog tjedna iz Applea su objavili kako su, nakon mnogo uloženog truda, zaključili da bežični punjač baterija AirPower ne može postići visoku razinu standarda te su odlučili otkazati cijeli projekt, no nisu komentirali konkretne razloge otkazivanja.

Odustajanje od ovog modela bežičnog punjača ne znači da u budućnosti ne treba očekivati razvoj novih uređaja za bežično punjenje iPhonea, Apple Watcha i AirPodsa. Naime, kako je za BBC komentirao Dan Riccio, šef hardverskog razvoja, u Appleu i dalje vjeruju kako je budućnost bežična te će nastaviti s daljnjim "razvojem bežičnog iskustva".

Iako, s obzirom na konstantno kašnjenje predstavljanja podloge za bežično punjenje, otkazivanje projekta nije tako veliko iznenađenje, zanimljivo je da je na kutiji nove generacije nedavno predstavljenih bežičnih slušalica AirPods prikazan upravo Appleov bežični punjač, što ukazuje na to da su Cook i kompanija do zadnjeg trenutka vjerovali da mogu riješiti probleme s AirPowerom, no na kraju su ipak zaključili da je bolje odustati od njegova razvoja nego trošiti vrijeme i resurse na uređaj čije probleme nisu uspjeli riješiti u godinu i pol dana.

Što se korisnika Appleovih uređaja tiče, svi oni koji su čekali dolazak AirPowera kako bi telefone, satove i slušalice punili bežično sada se moraju okrenuti drugim rješenjima i uređajima drugih kompanija.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti