Pucanje AI balona preživjelo bi samo oko jedan posto kompanija

Šef Baidua trenutačnu situaciju na AI tržištu usporedio je s pucanjem dot-com balona početkom ovog stoljeća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.10.2024. / 14:00

Robin Li (Foto: Afp)

Pucanje balona umjetne inteligencije prilično je moguće, a kada do toga dođe, preživjet će samo jedan posto AI kompanija. Tako barem tvrdi Robin Li, izvršni direktor kineske tvrtke Baidu koji je jako dobro upoznat sa situacijom na tržištu. On, naravno, nije prvi koji govori o AI balonu i njegovom potencijalnom pucanju te nisu rijetke usporedbe s pucanjem internetskog balona, odnosno dot-com balona s početka ovog stoljeća.

Umjetna inteligencija Što može poći po zlu? Većina Europljana nema ništa protiv da vojska i policija koriste umjetnu inteligenciju za nadzor

Kako je objasnio Li, kada se velika očekivanja oko umjetne inteligencije suoče s realnosti, brojni startupovi će propasti, no to će na kraju rezultirati sa zdravijim tržištem i s realističnijim aplikacijama i primjenama ove tehnologije. On je već primijetio neke promjene na ovom tržištu za koje kaže da je u 2024. zdravije nego prijašnjih godina jer, iako i dalje neki investitori imaju velika očekivanja oko umjetne inteligencije, drugi su ipak oprezniji. Ako zaista dođe do pucanja AI balona, na tržištu će ostati samo one kompanije (dakle, samo njih oko 1 posto) koje će korisnicima nuditi proizvode i servise visoke kvalitete.

Umjetna inteligencija trenutačno je dominantna tehnologija i sve najveće (tehnološke) tvrtke na svijetu ulažu veliki novac u njen razvoj. S razvojem AI-a najviše su profitirale tvrtke poput OpenAI-a koji je ChatGPT-jem i pokrenuo AI revoluciju te Nvidije čiji je hardver neizbježan pri treniranju i razvoju ove tehnologije i trenutačno je njena tržišna vrijednost veća od 3,5 bilijuna dolara.

Osim najvećih kompanija, tijekom godina pojavile su se i brojne startup kompanije koje razvijaju svoja rješenja bazirana na umjetnoj inteligenciji, no pitanje je kakva je budućnost takvih proizvoda, ali i kompanija. Većina tih proizvoda, objasnio je Li tijekom konferencije Future of Business na Harvardu, na kraju će se pokazati lažnim inovacijama i neće moći pronaći tržište za svoje proizvode. Slično kako su tijekom dot-com balona izbrisane brojne rane internetske kompanije, tako će nestati i mnoge AI tvrtke nakon pucanja tog balona. Iako, dakle, kompanije razvijaju različita rješenja i proizvode, potrošači nisu impresionirani te ne pokazuju veliki interes za tehnologijom.

Demis Hassabis Nobelovac objasnio što možemo očekivati od opće umjetne inteligencije

Tako neka posljednja istraživanja pokazuju kako većina kupaca AI računala ne kupuje PC-e zbog opcija baziranih na umjetnoj inteligenciji, već zato jer je riječ o novim modelima s novim hardverom.

Ipak, s vremenom će AI imati veliki utjecaj na naše živote, a među inim, i Li vjeruje kako će zbog ove tehnologije mnogi ostati bez posla. To se ne bi trebalo dogoditi uskoro, no on kaže kako bi do velikih promjena moglo doći tijekom sljedećih 10 do 30 godina.

Izvor: Tech Spot

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti