“To je ludo” koliko zarađuju: Ekipa iz Googlea i Mete ljubomorna je na zaposlenike jedne tehnološke kompanije

Kompanija je u velikom usponu, rast dionice posljednjih je godina nevjerojatan, a s time i zarada zaposlenika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.08.2024. / 13:00

Novac, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zaposlenici u velikim tehnološkim kompanijama općenito imaju veće prihode, često i značajno veće u odnosu na prosječne plaće, a imaju i određene pogodnosti poput besplatnih kava, obroka i slično. Dio tih povlastica ukinut je prije godinu-dvije, kada je došlo do krize u kojoj su mnogi ostali bez posla, no mnogi na posao u kompanijama poput Googlea i Mete gledaju kao na idealna radna mjesta u kojima mogu dobro zaraditi te raditi na uzbudljivim projektima i aplikacijama i servisima koje koriste milijarde ljudi. No čini se kako su u ovim tehnološkim kompanijama prilično ljubomorni na zaposlenike jedne druge kompanije, koja je po tržišnoj vrijednosti u jednom trenutku čak postala najvrednija na svijetu. Riječ je o, naravno, Nvidiji.

  Jensen Huang, CEO Nvidije Za ovu kompaniju mnogi još uvijek nisu čuli, no ona je prestigla Microsoft i Apple i postala najvrjednija na svijetu

Iako radni uvjeti u ovoj kompaniji, prema posljednjim izvještajima, nisu idealni jer ponekad se radi sedam dana tjedno i ostaje na poslu do ranojutarnjih sati, zaposlenici ne daju otkaze. Razlog je velika plaća te kompenzacija u dionicama. Koliko su dionice važne, najbolje govori podatak koji su objavili na NY Postu da je njihova vrijednost od 2019. porasla više od 3700 posto tako da su dugogodišnji zaposlenici kompanije postali milijunaši.

Putem aplikacije Blind, putem koje zaposlenici tehnoloških kompanija mogu anonimno govoriti o plaćama, jedan je zaposlenik Nvidije na pitanje o bogatstvu odgovorio kako je nedavno kupio automobil za 100 tisuća dolara u kešu, bez da je uopće morao razmišljati o tome. Što se bogatstva tiče, napisao je kako zarada ovisi o poziciji te dodao kako je njegova neto vrijednost 3 milijuna dolara te da ima još 3 milijuna neuloženog novca. Jedan drugi zaposlenik kompanije koji je počeo raditi prije 5 godina, danas je težak 20 milijuna dolara, otkriveno je na Blindu.

Što više slušam o zaposlenicima Nvidije i njihovom bogatstvu, sve sam više ljubomoran, jedan je od komentara zaposlenika Mete na toj aplikaciji, dok je drugi napisao da mora “zauvijek” raditi kako bi se sigurno osjećao oko svoje mirovine, dok drugi mogu osigurati životno bogatstvo kroz samo nekoliko godina rada.

Zaposlenik Snapa, koji se također pohvalio svojim primanjima, napisao je kako njegovi prijatelji koji su dugo godina u Nvidiji, sada vrijede više od 25 milijuna dolara te je dodao: To je ludo, dok je jedan zaposlenik Nvidije, kao zaključak svega napisao: Hvala JHH. To su inicijali osnivača i izvršnog direktora kompanije Jen-Hsun “Jensena” Huanga.

  Jensen Huang Što donosi budućnost? Ovog čovjeka treba poslušati jer dobro zna što nas čeka

Razlog ovakvog uspjeha Nvidije, o kojem smo pisali više puta, jest umjetna inteligencija. Velike tehnološke kompanije za treniranje AI-a ponajviše koriste upravo čipove Nvidije za kojima je potražnja značajno porasla posljednjih godina, što se odrazilo i na cijenu dionice, a time i na bogatstvo zaposlenika.

Izvor: NY Post 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti