Što donosi budućnost? Ovog čovjeka treba poslušati jer dobro zna što nas čeka

Jensen Huang tijekom posljednjih nekoliko godina postao je nova zvijezda tehnološke industrije, a prije nekoliko dana govorio je o budućnosti i utjecaju tehnologije na svijet.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.06.2024. / 12:15

Jensen Huang (Foto: Afp)

 Svijet u kojem živimo brzo se i radikalno mijenja. Sjetimo se samo kako je izgledao život prije brzog interneta i pametnih telefona, a kako živimo danas. Tehnologija je u potpunosti promijenila način na koji radimo i provodimo slobodno vrijeme, a nije teško zaključiti kako će njen utjecaj na našu budućnosti biti sve veći.

Već sada znamo koja će biti najvažnija tehnologija koja će oblikovati našu budućnost, a to je, jasno - umjetna inteligencija. Razvoj AI-a u javnost je gurnuo neka do sada ne toliko poznata lica javnosti, poput Sama Altmana, ali i Jensena Huanga. O izvršnom direktoru Nvidije više smo puta pisali te su on i njegova kompanija, uz OpenAI, vjerojatno najviše profitirali s usponom AI-a.

Gideonovi autonomni roboti Gideonovi AI autonomni roboti "jurcat će" skladištima jedne od najpoznatijih IT tvrtki u svijetu

Huang je još odavno shvatio koliko će AI biti važna i zato je važno poslušati njegova predviđanja za ono što nam budućnost nosi. A upravo je o tome govorio na nedavnoj tehnološkoj konferenciji održanoj u Tajvanu. Prema njemu, budućnost nam donosi sljedeću generaciju umjetne inteligencije, a ta se generacija odnosi na - robote. Naglasio je kako će u godinama koje dolaze dominirati dvije vrste robota - jedna se odnosi na humanoidne robote poput npr. Optimusa koji razvija Tesla, dok se druga odnosi na autonomne automobile.

Sljedeći val umjetne inteligencije je fizička AI. Umjetna inteligencija koja razumije zakone fizike. AI koja može raditi među nama, komentirao je i dodao kako će se takva fizička AI, odnosno humanoidni roboti i autonomna vozila proizvoditi u velikim količinama. Sve će biti robotika i roboti - tvornice u kojima se proizvode stvari bit će robotske, a njima će upravljati roboti. Unutar tih robotskih tvornica gradit će se, naravno, robotski proizvodi.

FERConnect Kako su FER-ovi robotičari osvojili svjetski vrh? Otkrivaju na FERConnectu

Dakle, prema njegovoj viziji, roboti će se više preuzimati poslove koje su godinama radili ljudi. Tvornice će graditi roboti za robotske radnike i u njima će se proizvoditi roboti. Kada tome dodamo i ranije najave kako će generativna AI preuzeti dio poslova koje danas obavljaju ljudi, jasno je kako budućnost donosi radikalne promjene na tržištu rada. Što će onda biti sa svim ljudima koji će ostati bez posla - hoće li zaista pronaći bolje, kreativnije i zanimljivije poslove ili će postati dio statistike na zavodu za nezaposlene?

Što se Nvidije tiče, tržišna vrijednost ove tvrtke polako se približava cifri od nevjerojatnih 3 bilijuna dolara, a s obzirom na to da je njihov biznis usko vezan uz AI i robotiku, ne treba se iznenaditi ako uskoro postanu najvrjednija kompanija na svijetu. Naime, pored činjenice da se njihov hardver koristi za razvoj i treniranje umjetna inteligencije, Nvidijin hardver i softver koristi se i za proizvodnju i treniranje robota, a razvili su i operativni sustav za autonomne automobile. Također, Huang je na istoj konferenciji za sljedeću godinu najavio i partnerstvo s Mercedesom u proizvodnji autonomnih automobila.

Boston Dynamics HD Atlas VIDEO Boston Dynamics opet iznenadio: Upoznajte novu generaciju Atlasa

Kako Huang i ekipa iz njegove tvrtke vjeruju kako će u budućnosti svijetom vladati roboti, oni ulažu i u robotske startupove pa su tako nedavno investirali 50 milijuna dolara u kompanije koja razvija robote za opasne poslove u skladištima Figure AI.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti