Musk ima novo obećanje - Tesla bi mogla robota Optimusa pustiti u prodaju do kraja 2025. godine

Ako je suditi po svim dosadašnjim najavama iz Tesle, koje se uglavnom nisu obistinile u navedenim rokovima, Muskova najava puštanja Teslinog robota Optmusa u prodaju do kraja iduće godine, nije ništa drugo nego Muskov pretjerani optimizam.

Branimir Vorša | 24.04.2024. / 15:10

Optimus slaže rublje (Foto: Elon Musk/X/Screenshot)

Šef Tesle Elon Musk otkrio je planove potencijalnog lansiranja njihovog humanoidnog robota, Optimusa, u komercijalnu prodaju do kraja 2025. godine. Musk je optimist da bi Optimus mogao početi obavljati bitne zadatke unutar Teslinih tvornica već krajem 2024. godine.

Humanoidna robotika pobudila je interes u raznim industrijama kao potencijalno rješenje za nedostatak radne snage i zamorne zadatke. Tvrtke poput Honde i Hyundaijevog Boston Dynamicsa već godinama aktivno razvijaju humanoidne robote.

Novac Startup privukao pažnju velikih kompanija: Stotine milijuna dolara uložili su Amazon, Nvidia, OpenAI, Microsoft i druge tvrtke

Startup tvrtka Figure, uz podršku Microsofta i Nvidije, nedavno je najavila partnerstvo s BMW-om za postavljanje humanoidnih robota u njihove proizvodne pogone u SAD-u. Musk je istaknuo Teslinu konkurentsku prednost na tržištu humanoidnih robota, posebno istaknuvši njegove učinkovite sposobnosti umjetne inteligencije.

Unatoč tome, postoje sumnje u Teslinu sposobnost da ispuni svoja ambiciozna obećanja. Prošle projekcije, poput mreže robotaksija do 2020. godine, nisu se ostvarile prema očekivanjima, što je izazvalo zabrinutost među investitorima i promatračima unutar EV industrije.

Međutim, Tesla je napravila značajne korake u razvoju humanoidnih robota. Predstavili su prvu generaciju Optimusa, nazvanu Bumblebee, u rujnu 2022. godine. U nedavnoj demonstraciji, Optimus je pokazao svoju preciznost i učinkovitost preklapanjem majica u Teslinim pogonima, iako se pokazalo da je robotom netko iz Tesle upravljao. Slično tome, Figure i Boston Dynamics su napredovali, s Figureovim robotom koji kuha kavu, a Boston Dynamics je predstavio električnu platformu za svog humanoidnog robota Atlas, pokazujući njegovu agilnost i pokretljivost.

Druga generacija Teslina robota Za dvadesetak godina na zemlji bi moglo biti čak milijardu humanoidnih robota

Sav taj napredak ukazuje na rastući trend prema integraciji humanoidnih robota u razne industrije, obećavajući povećanu učinkovitost i produktivnost. Kako se tehnologija razvija, potencijalne primjene humanoidne robotike nude inovativna rješenja za dugogodišnje izazove u proizvodnji, logistici, ali i šire.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti