U pet godina povećao je bogatstvo s 3 na 90 milijardi dolara, a čini se da najbolje tek dolazi

S obzirom na to da će potrajati potražnja za proizvodima njegove kompanije, neće proći dugo prije nego probije granicu od 100 milijardi dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.05.2024. / 13:48

Jensen Huang (Foto: Afp)

Vrijednost Nvidije posljednjih godina raste nevjerojatnom brzinom. Krajem prošlog tjedna vrijednost dionice premašila je tisuću dolara, dok je tržišna vrijednost kompanije sada veća od 2,6 bilijuna dolara i ne bi se trebali iznenaditi ako uskoro premaši 3 bilijuna i možda jednom čak postane najvrednija tvrtka na svijetu.

Razlog rasta, kako smo više puta spominjali, leži u velikoj potražnji za njihovim hardverom, odnosno čipovima koji se koriste za treniranje umjetne inteligencije, a veliki dio zasluga svakako pripada i osnivaču i izvršnom direktoru tvrtke Jensenu Huangu. Način njegova upravljanja kompanijom, kao i komunikacija sa zaposlenicima su specifični, no kako možemo vidjeti po brojkama - i itekako učinkoviti. Huang je popularan među svojim zaposlenicima, ali i šefovima drugih tehnoloških tvrtki pa ga je tako Mark Zuckebrerg nedavno prozvao Taylor Swift tehnološke industrije.

  Jensen Huang, CEO Nvidije Procvat umjetne inteligencije katapultirao rezultate Nvidije

Kao velikom dioničaru kompanije, s rastom vrijednosti Nvidije, sve je deblji i Huangov novčanik. Posjeduje nešto više od 87 milijuna dionica kompanija, što je više od 3,5 posto ukupnog udjela te je, još prije pet godina, on već bio milijarder koji je već osigurao sebe i budućnost svojih naraštaja. Tada je njegovo bogatstvo iznosila 3 milijarde dolara, što se u odnosu na njegovo današnje bogatstvo čini kao - sitniš. Naime, nakon posljednjeg skoka vrijednosti dionice njegove kompanije, on je sada težak 90 milijardi dolara, a s daljnjim rastom vrijednosti tvrtke, za očekivati je kako bi mogao probiti granicu od 100 milijardi dolara, čime bi postao dio najuže bogataške elite o kakvoj brojni milijarderi mogu samo sanjati.

A da bi se taj rast mogao nastaviti, možemo naslutiti prema prognozama koje je CEO tvrtke podijelio s investitorima. Potražnja za njihovim hardverom nastavit će se i dalje, a Huang je nedavno objasnio kakav je utjecaj Nvidije na tržište: Iz temelja mijenjamo način na koji funkcionira računarstvo i što računala mogu napraviti.

Jensen Huang osnovao je Nvidiju 1993. godine s ciljem razvoja grafičkih kartica za 3D igre te su upravo igre dugo vremena bile u glavnom fokusu tvrtke. S vremenom su se počeli širiti i na druga tržišta - od cloud gaminga do metaverzuma i rudarenja kriptovaluta, no sve se promijenilo nakon što je OpenAI krajem 2022. predstavio ChatGPT. Svijet je tada spoznao mogućnosti generativne umjetne inteligencije i krenula je bitka za osvajanje ovog tržištu u kojoj se kao najvažnije oružje koristi upravo Nvidijin hardver.

  Jensen Huang, CEO Nvidije Zaposlenici Nvidije kažu kako s njihovim šefom nije lako raditi, a on im poručuje: Tako treba biti!

S obzirom na to da će ulaganja u AI, odnosno razvoj i treniranje ove tehnologije samo rasti i dalje, potražnja za Nvidijinim hardverom i dalje bi trebala biti jako visoka, što znači da možemo očekivati daljnji rast prihoda, profita, cijene dionice, a s time i daljnji porast bogatstva njena osnivača i izvršnog direktora. Najbolje za Nvidiju i Huanga, čini se, tek dolazi.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti