Za ovu kompaniju mnogi još uvijek nisu čuli, no ona je prestigla Microsoft i Apple i postala najvrjednija na svijetu

Razlog uspjeha je jasan - njihov hardver smatra se novom naftom i zlatom za tehnološki sektor.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.06.2024. / 11:00

Jensen Huang, CEO Nvidije (Foto: Afp)

Ono o čemu smo nedavno pisali, sada se i ostvarilo. Nakon novog porasta cijene dionice, porasla je tržišna vrijednost Nvidije te je ova tvrtka po tržišnoj kapitalizaciji prestigla Microsoft i Apple i postala najvrjednija na svijetu. Sve do prije godinu-dvije tako nešto je bilo nezamislivo, no s usponom umjetne inteligencije počeo je i nevjerojatan rast Nvidije. Samo ove godine cijena dionice porasla je za 170 posto, a trenutačno se ne vidi kraj tog rasta.

Jensen Huang Dok se šef potpisuje na grudnjake obožavateljica, ova je kompanija prestigla Apple i sada vrijedi više od 3 bilijuna dolara

Usprkos ovom uspjehu, za Nvidiju mnogi još nisu čuli ili nisu upoznati čime se ta kompanija bavi, što i ne treba iznenaditi. Naime, dok Apple, Microsoft, Google, Meta i druge kompanije razvijaju proizvode koje svakodnevno koristimo, Nvidia osim među gamerima i poznavateljima tehnološke industrije, nije toliko poznata jer se ne bave npr. proizvodnjom telefona, nemaju svoja računala, društvene mreže ili tražilicu.

U prošlosti je tvrtka ponajviše bila poznata po svom hardveru, odnosno grafičkim karticama. Osim za računala, odnosno igre, njihove su kartice postale popularne i u kriptozajednici, jer su se koristile za rudarenje bitcoina i drugih kriptovaluta, no pokazalo se da je njihov hardver najvažniji za treniranje AI-a. Upravo u tome i leži glavni razlog velikog rasta Nvidije jer od predstavljanja ChatGPT-a svi ulažu veliki novac u treniranje i razvoj ove tehnologije, zbog čega je potražnja za Nvidijinim hardverom značajno porasla.

Cijena dionice ove tvrtke jučer je porasla za dodatnih 3,6 posto, čime je njena tržišna vrijednost dosegla rekordnih 3,34 bilijuna dolara, ostavivši iza sebe Microsoft (3,32 bilijuna) i Apple (3,29 bilijuna). Ovaj bi se poredak tri najveće kompanije po stanju na burzi već danas ponovno mogao promijeniti, no dugoročno se čini kako bi Nvidia mogla neko vrijeme, možda čak i duže razdoblje, provesti na vodećem mjestu na burzi.

Jensen Huang U pet godina povećao je bogatstvo s 3 na 90 milijardi dolara, a čini se da najbolje tek dolazi

Razlog za to objasnili su analitičari Wedbusha koji su slikovito komentirali da je AI revolucija počela s Nvidijom, dok AI zabava tek počinje te je hardver ove kompanije poput novog zlata ili nafte u tehnološkom sektoru. Sve, dakle, upućuje na to da Nvidija još nije niti blizu svog vrhunca te možemo očekivati kako će njena tržišna kapitalizacija rasti i dalje - prema 4 bilijuna dolara, a možda i više.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti