Dok se šef potpisuje na grudnjake obožavateljica, ova je kompanija prestigla Apple i sada vrijedi više od 3 bilijuna dolara

Uskoro možemo očekivati kako će ova kompanija preuzeti prvo mjesto po tržišnoj vrijednosti jer je sada ispred nje samo Microsoft.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2024. / 09:32

Jensen Huang (Foto: Afp)

Uspon Nvidije i njena osnivača i izvršnog direktora Jensena Huanga u posljednje je vrijeme nevjerojatan. O razlozima uspjeha Nvidije pisali smo više puta, a on se ionako može svesti na dvije riječi - umjetna inteligencija.

Jensen Huang Što donosi budućnost? Ovog čovjeka treba poslušati jer dobro zna što nas čeka

Zahvaljujući rastućoj popularnosti kompanije, pod povećalom javnosti sve je više i sam Huang. Čovjek koji je do sada bio poznat prvenstveno u gamerskim krugovima te zbog svoje neizostavne crne kožne jakne koju, čini se, nikada ne skida, postao je jedno od zaštitnih lica tehnologije i o njemu sve češće čitamo u medijima, čak i u rubrikama koje nisu direktno povezane s IT-jem. Kolika je njegova popularnost u posljednje vrijeme u tehnološkoj industriji najbolje govori komentar Marka Zuckerberga koji je nedavno rekao da je Huang poput Taylor Swift tehnološke industrije.

Da je zaista stekao imidž, odnosno popularnost nekakve pop ili rock zvijezde, najbolje možemo vidjeti po nedavnoj situaciji s tehnološkog sajma Computex održanog u Tajvanu. Huanga su okružili brojni obožavatelji koji su se s njim htjeli slikati, a jedna je obožavateljica čak podigla majicu i zatražila od njega da mu se potpiše na grudnjak. Iako se na trenutak činilo da mu je neugodno, jer tako nešto nije očekivao, CEO Nvidije ipak je sa smiješkom ispunio zahtjev obožavateljice.

Bogatstvo veće od 100 milijadi dolara

To nije jedini razlog za Huangov osmijeh ovih dana. Nove razloge za zadovoljstvo donosi mu pogled na stanje na burzi. Cijena dionice Nvidije nastavila je rasti te je ova kompanija sada premašila vrijednost od 3 bilijuna dolara. Na tržištu su sada prestigli Apple i čini se kako nisu daleko da postanu najvrijednija kompanija na svijetu po tržišnoj vrijednosti. Ispred njih se nalazi samo Microsoft čija je tržišna vrijednost sa zatvaranjem burze jučer iznosila 3,15 bilijuna dolara tako da skorašnje prestizanje ove tvrtke nije nemoguća misija. Kako je Huang najveći dioničar tvrtke, s rastom Nvidije raste i njegovo bogatstvo te je on sada ušao u rijedak klub milijardera čija je vrijednost veća od 100 milijardi dolara.

Jensen Huang U pet godina povećao je bogatstvo s 3 na 90 milijardi dolara, a čini se da najbolje tek dolazi

Tržišnu vrijednost od bilijun dolara Nvidija je probila u svibnju prošle godine, u veljači ove godine ta je cifra već premašila 2 bilijuna, a sada su već na 3 bilijuna. S obzirom na to da će se velika potražnja za njihovim hardverom nastaviti i dalje te da svake godine namjeravaju predstaviti nove AI čipove, jasno je kako će vrijednost kompanije nastaviti rasti i jedino je pitanje do koje će cifre doći.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti