Nobelovac objasnio što možemo očekivati od opće umjetne inteligencije

Sljedeći veliki korak za umjetnu inteligenciju jest prijelaz s chatbotova na opću AI.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2024. / 08:56

Demis Hassabis (Foto: Afp)

Više smo se puta uvjerili u prilično impresivne mogućnosti generativne umjetne inteligencije koja je primjenjiva u brojnim industrijama i situacijama. Kako se tehnologija bude dalje razvijala i napredovala, bit će zanimljivo vidjeti koje će biti nove mogućnosti umjetne inteligencije, odnosno što ćemo sve moći napraviti korištenjem AI alata.

Googleov novi kampus Google će uložiti više od 100 milijardi dolara u razvoj umjetne inteligencije

Razmišljanja analitičara i stručnjaka su različita, a svakako je zanimljivo vidjeti kako na budućnost ove tehnologije gleda Demis Hassabis. Njegovo ime do sada je bilo itekako poznato u tehnološkoj i AI industriji jer je riječ o izvršnom direktora Googleova odjela za razvoj umjetne inteligencije DeepMind, no odnedavno je poznat i široj globalnoj javnosti kao jedan od osvajača Nobelove nagrade za kemiju.

Na jednoj tehnološkoj konferenciji održanoj ranije ovog mjeseca, Tech Summitu, Hassabis je govorio o sljedećoj generaciji umjetne inteligencije, odnosno dominantnoj AI tehnologiji nakon chatbotova poput ChatGPT-a koja pasivno odgovara na pitanja, radi sažetak postojećih tekstova itd. Hassabis kaže kako bi ta sljedeća generacija trebala uključivati sustav baziran na agentima koji će imati različite vještine i osobine.

Jedna od tih vještina je planiranje, odnosno sustavi koji će razmišljati unaprijed, planirati putovanja, kupovati karte i slično, zatim će poduzimati različite akcije u stvarnom svijetu, bit će sposobna rasuđivati i razmišljati - Hassabis je podsjetio kako su AI programi poput Alpha Goa pobijedili ljude u igri Go, čime su definirali sposobnost rasuđivanja, a sljedeća faza je primjena tih vještina u kontekstu stvarnog svijeta.

Također, ovaj AI stručnjak i jedan od najvećih autoriteta kada je u pitanju ova tehnologija rekao je kako će AI u budućnosti imati i bolju mogućnost pamćenja, odnosno pamtit će sve detalje koje im se kažu, AI agenti će biti personalizirani kako bi znali što pojedinci vole, odnosno ne vole, što im treba i slično te će, zanimljivo - moći koristiti i alate. Pri tome misli na korištenje hardvera poput robota u fizičkom svijetu, softvera poput kalkulatora te čak i drugih AI sustava.

AI i lijekovi Stručnjak tvrdi da nismo daleko od kliničkih testiranja lijekova koje razvija umjetna inteligencija

Dok npr. Sam Altman smatra kako smo od umjetne inteligencije koja će moći raditi sve to, ali i puno više (što je nazvao superinteligencijom) udaljeni “tisuće dana”, što znači nekoliko ili više godina, Hassabis smatra kako AI koja će moći razmišljati poput ljudi ne treba očekivati još desetak godina.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti