Što može poći po zlu? Većina Europljana nema ništa protiv da vojska i policija koriste umjetnu inteligenciju za nadzor

Nisu pretjerano zabrinuti ako policijski i vojni aparat koriste AI tehnologije poput prepoznavanja lica i biometrije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2024. / 14:20

Umjetna inteligencija (Foto: Afp)

Iako se čini kako bi ideja da bi vojska i policija mogle koristiti tehnologije bazirane na umjetnoj inteligenciji poput prepoznavanja lica i biometrije za nadzor mogla zgroziti mnoge, tako nešto ne vrijedi za Europljane. Barem se tako tvrdi u studiji “European Tech Insights” koje su proveli znanstvenici IE Universityja iz Madrida.

Yann LeCun Predstavlja li AI prijetnju čovječanstvu? Poznati stručnjak kaže da je to “totalno s*anje”

U sklopu studije ispitano je više od 3 tisuće Europljana i čak njih 75 posto podržava korištenja spomenutih tehnologija za nadzor. Količina podrške je možda iznenađujuća, jer Europa ima neke od najstrožih propisa o privatnosti podataka na svijetu, komentirali su na CNBC-u, podsjetivši na regulativu o zaštiti osobnih podataka koju je Europska unija uvela još 2018. godine, a kojom se uređuje način na koji kompanije pohranjuju i obrađuju privatne podatke korisnika (GDPR). Dekan Fakulteta za znanost i tehnologiju Sveučilišta IE, Ikhlaq Sidhu, smatra kako je ta podrška velika jer javnost vjerojatno nije razmišljala o nepoželjnim posljedicama ovih tehnologija baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Dok je podrška za korištenje AI-a za nadzor jako velika, Europljani daju još veću podršku za korištenje ove tehnologije u upravljanju javnim uslugama, čak 79 posto, dok se mnogi, odnosno njih 64 posto, protivi korištenju umjetne inteligencije pri donošenju nekih osjetljivih odluka, poput odluka o uvjetnom otpustu zatvorenika.

Mark Zuckerberg Pogledajte fotografije koje su razljutile korisnike Threadsa: Smatraju da je Zuckerberg mnogima pokazao srednji prst

Dok Europljani nisu toliko zabrinuti oko korištenje AI-a za nadzor, puno su više zabrinuti oko uloge koje bi ova tehnologija mogla imati u demokratskim procesima pa tako više od 65 posto stanovnika EU strahuje od korištenja umjetne inteligencije u manipulaciji tijekom izbornih procesa kroz širenje lažnih vijesti, različitih dezinformacija i slično. Najveći strah je od deepfakea koji se mogu koristiti za prikazivanje lažnih stavova političara ili širenje iznimno uvjerljivih dezinformacija, a koje bi mogle imati veliki utjecaj na razmišljanje birača. Također, u istraživanju se spominju i generativne AI platforme poput Dall-E-ja i Midjourneya putem kojih se mogu stvarati uvjerljive slike samo na temelju tekstualnih upita.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti