Put do svemira vodi kroz Škocjanske jame: Evo zašto svjetske svemirske agencije astronaute šalju u Sloveniju

Slovenija ima mjesto na kojem svjetski astronauti prolaze rigorozan mentalni trening. Ako ga uspješno svladaju, onda su u glavi i više nego spremni za boravak u svemiru.

Branimir Vorša | 30.09.2019. / 15:20

Galerija

Šestorica astronauta nedavno su završila naporan šestotjedni program mentalne pripreme za boravak u svemiru u susjednoj Sloveniji, u Škocjanskim jamama, sustavu špilja koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetski zaštićene prirodne baštine.

Umjesto svojih uobičajenih astronautskih odijela, petero astronauta i jedna astronautica, obukli su opremu koju koriste speleolozi u istraživanju špilja i proveli šest punih dana u tami slovenskih špilja duboko pod zemljom i u potpunom mraku, hladnoći i stopostotnoj vlagi, samo s naglavnim svjetiljkama postavljenima na zaštitne kacige kao izvorom svjetla.

Bio je to vrhunac šestotjednog CAVES programa Europske svemirske agencije (ESA).

Teže od boravka u svemiru

Za neke astronaute, iskustvo dugotrajnog boravka duboko ispod zemlje u navedenim uvjetima, mentalno je bilo puno teže od boravka u svemiru.

Zapravo, mislim da je to puno teže od boravka u svemiru, rekao je Takuya Onishi, 43-godišnji japanski astronaut.

Jim Bridenstine, NASA Centar NASA-e za misiju na Mjesec bit će u Alabami

Međunarodna svemirska postaja ISS (Foto: NASA) Želite turistički na Međunarodnu svemirsku postaju? Javite se NASA-i

Špilje su fantastičan strani svijet. Vi zapravo živite u okolini koja zastrašujuće teška, drugačija i puna rizika, naglašava Lordana Bessone, koja radi na ESA-inom programu CAVES.

Program prvi put u Sloveniji

Navedeni program tako je upravo održan po šesti put, ali ovo je bio prvi put da je održan u slovenskim špiljama.

Astronauti su prvo morali dva tjedna učiti o speleologiji i načinu na koji se istražuju špilje. Sa stečenim znanjem, ti su novopečeni "špiljonauti" poslani u istraživanje podzemnog labirinta, prikupljanje znanstvenog materijala te rješavanje problema uz samo vlastiti tim kao oslonac.

U špiljama su proučavali mikroskopske organizme te pazili na atmosferske uvjete unutar samih špilja.

Glavni cilj je da astronauti rade kao tim i da obave misiju u vrlo kompleksnoj okolini, kako bi se što bolje pripremili za analogne situacije u svemiru, ističe Francesco Sauro, šef znanstvenog dijela programa CAVES.

Potpuna izolacija, tama, vlaga, hladnoća...

Njemački astronaut iskustvo je opisao kao potpunu izolaciju od vanjskog svijeta u tami bez zvuka.

Osjećate nedostatak iskustva okoline svim osjetilima, izvan ste vlastite zone komfora, pojašnjava 43-godišnji Alexander Gerst.

Njemu i Onishiju pridružile su se kolege iz SAD-a, Kanade i Rusije.

U timu je bilo i onih kojima je bilo pomalo žao napustiti tako surov svijet kao što su špilje duboko pod zemljom. NASA-ina Jeanette Epps priznala je da joj je "nekako žao" što mora otići, bez obzira na veliku hladnoću, skliske uvjete koji su samo dodatno bili opasniji zbog kišnog vremena u Sloveniji.

Pogled prema nebu nakon šest dana tame

Ipak, kad sam pogledala prema nebu, bilo je divno. Samo miris i osjećaj sunca na licu su me osvjestili koliko drugačije sam se osjećala u špilji, rekla je 48-godišnja Epps.

Japanca Onishija je na povratku brinulo nešto posve drugo, da li širi neugodan miris oko sebe, jer se nije prao šest dana.

Kad sam vidio ljude na površini, naravno da sam bio sretan, ali sam se držao podalje od njih, rekao je kroz smijeh.

Gerst je po izlasku shvatio na kako fantastičnom planetu zapravo živimo i koliko je on zapravo poseban i jedinstven u svemiru.

Svi astronauti složili su se da je iskustvo u Škocjanskim jamama bilo jedinstveno, a Bessone je obećala da se i iduće godine vraćaju na isto mjesto.

Izvor: Phys.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti