Možda hrvatska putovnica u budućnosti više neće izgledati ovako

Kompanija De La Rue već testira koncept digitalnih putovnica kakve bi jednom u budućnosti mogle postati uobičajeni dokumenti za putovanja u druge države

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.04.2016. / 09:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni telefoni zamijenili su brojne uređaje koje smo ranije odvojeno koristili poput glazbenog i video playera, fotoaparata, GPS-a, nekima su čak zamijenili i računala, a čini se kako bi u budućnosti mogli zamijeniti i – putovnice. Naime, prema informacijama The Telegrapha, kompanija De La Rue već testira koncept digitalnih putovnica kakve bi jednom u budućnosti mogle postati uobičajeni dokumenti pa bi, umjesto nošenja papirnatih dokumenta kakve koristimo danas, sve što će ljudima biti potrebno za legitimaciju i prelazak granica biti pametni telefoni. Ovakva bi putovnica bila slična mobilnom boarding passu kojeg korisnici mogu pohraniti na pametne telefone i, umjesto papirnate karte, pokazati prilikom ulaska u avion.

Naravno, jedan od velikih potencijalnih problema ovakvih digitalnih putovnica jest sigurnost, odnosno sprječavanje njihovog krivotvorenja – iz De La Ruea kažu kako će za sigurnu pohranu ovakvih dokumenata u telefonima i sprječavanje kopiranja putovnice s jednog telefona na drugi biti potreban novi hardver te kako će digitalne putovnice komunicirati bežično s čitačima putovnica na aerodromima, odnosno neće se koristiti QR kodovi koji se mogu kopirati ili krivotvoriti. Osim sigurnosti, postoje i drugi potencijalni problemi vezani uz digitalne tipkovnice – npr. što ako na aerodromu nestane baterije ili se telefon pokvari, odnosno kakva će biti procedura prilikom kupovanja novog telefona.

S obzirom da dio ljudi nove telefone kupuje svake dvije godine (prilikom obnavljanja ugovora s mobilnim operaterima), hoće li onda svaki put morati ponovno aktivirati novu putovnicu na policiji, a pitanje je kakva će biti procedura kada je telefon s pohranjenom putovnicom na popravku, dok osoba koja putuje koristi neki zamjenski mobilni uređaj.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti