Pfizer optužen za širenje laži o cjepivu AstraZenece, uključujući i to da izaziva rak

Američki farmaceutski div sve optužbe odbacuje i sve prebacuje na treću stranu.

Branimir Vorša | 07.12.2021. / 10:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Farmaceutski div Pfizer optužen je za potplaćivanje stručnjaka kako bi se diskreditiralo cjepivo protiv bolesti COVID-19 tvrtke AstraZeneca. Tvrdi se da je Pfizer financirao prezentaciju na kojoj su govornici tvrdili da cjepivo AstraZenece može izazvati rak te da nije sigurno za imunokompromitirane pacijente.

Navedena prezentacija navodno se dogodila na edukacijskom seminaru u Kanadi 2020. godine, no nije jasno je li ih bilo više ili je bila riječ o tek izoliranom incidentu.

Vijest o navedenom objavio je Channel 4 u najavi za emisiju koja će biti puštena u program u petak, a iz Pfizera su odbacili navedene optužbe za potkopavanje cjepiva AstraZenece, poručivši da su prezentacije bile "krivo pripisane" američkom farmaceutskom divu te da ih je provela treća strana.

Channel 4 je objavio i da je istraga pokazala kako su proizvodni troškovi Pfizerova cjepiva tek 1,01 dolar po dozi cjepiva. Velika Britanija, primjerice, za dozu cjepiva plaća gotovo 30 dolara, što je razlika od gotovo 3000 posto od navedene proizvodne cijene.

Spomenuta emisija bit će na programu Channel 4 u petak u 8:30 po hrvatskom vremenu.

Iz Pfizera su procjenu proizvodnih troškova njihova cjepiva nazvali strahovito netočnom jer ne uključuje kliničke studije, masovnu proizvodnju te globalnu distribuciju.

Ranije spomenute prezentacije navodno su održane kanadskim zdravstvenim stručnjacima u vezi s tehnologijom kojom se koristi Pfizerovo cjepivo. U njima se navodno nalazi nekolicina slajdova punih dezinformacija, uključujući i tvrdnje da tehnologija cjepiva koju koristi AstraZeneca može dovesti do toga da se cjepivo usadi u genetski kod pacijenta te izazove tumore.

Šef skupine za cjepivo sveučilišta Oxford koja je razvila AstraZenecino cjepivo protiv bolesti COVID-19, Sir Andrew Pollard, odbacio je navedene tvrdnje te je upozorio na opasnosti od širenja dezinformacija o cjepivima.

Sve što ljude tjera na oklijevanje oko cijepljenja može ugroziti njihove živote. To može potkopati utjecaj na donošenje odluka ljudi o vlastitom zdravlju, ali može stvoriti i nesigurnost kod zakonodavaca, pojasnio je Pollard.

Glasnogovornik Pfizera odbacio je sve optužbe i tvrdnje.

Odbacujemo bilo kakve sugestije da je Pfizer namjeravao potkopati znanstvena postignuća drugih, poručio je.

Dodao je da je Pfizer financirao neovisnu agenciju s neovisnim znanstvenim odborom u stvaranju edukacijskog programa o cjepivima u Kanadi nakon što je njihovo cjepivo odobreno za korištenje u toj zemlji. Rekao je da je Pfzer to napravio radi brojnih zamolbi kanadskih zdravstvenih stručnjaka.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti