Qualcommovi novi procesori namijenjeni su pametnim satovima za djecu

Qualcomm je predstavio novu generaciju platforme namijene mobilnim uređajima koja je prvenstveno namijenjena pametnim satovima za djecu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.06.2018. / 13:00

Pametni satovi (Foto: Google) (Foto: Google)

Pametni satovi sve su popularniji među najmlađima te ih roditelji kupuju djeci kako bi ih mogli pratiti putem GPS-a i komunicirati s njima te im je često lakše kupiti sat s ograničenim mogućnostima nego telefon na kojem bi mogli igrati igre, surfati internetom, koristiti društvene mreže i slično. No uvijek treba imati na umu kako takvi uređaji donose i brojne opasnosti te su neka ranija istraživanja pokazala kako bi se hakeri mogli dokopati podataka s njih, pratiti lokaciju najmlađih i prisluškivati ih.

Koliko su pametni satovi za djecu popularni, najbolje pokazuju podaci CCS Insightsa prema kojima je prošle godine isporučeno više od 25 milijuna pametnih satova namijenjenih najmlađima, a ta brojka trebala bi se povećavati i dalje.

Qualcomm, kompanija čiji hardver pogoni većinu pametnih telefona i satova, jučer je predstavila novu generaciju procesora za pametne satove - Snapdragon Wear 2500, koja će, kako su napomenuli iz kompanije, biti prvenstveno namijenjena satovima za djecu. Nova Qualcommova platforma za satove ima podršku za LTE, podržava kamere rezolucije do 5 MP za videopozive te je 14 posto učinkovitija u odnosu na prethodnu generaciju Snapdragon Wear 2100.

Također, novi nosivi Snapdragon ima podršku za glasovne asistente te, naravno, za praćenje fitness aktivnosti, pa će proizvođači ovih uređaja odlučiti koje će sve mogućnosti koje im daje ovaj čipset koristiti u svojim satovima. Osim samog hardvera, Qualcomm je razvio i posebnu verziju Androida Wear baziranu na operativnom sustavu Oreo, koja je također namijenjenu najmlađima.

Qualcommova platforma za pametne satove Snapdragon Wear 2500 bit će dostupna u trećem kvartalu ove godine te nakon toga očekujemo i prve satove koji će raditi na njoj – jedna od prvih kompanija koja će predstaviti pametni sat baziran na novom hardveru i koja surađuje s Qualcommom na razvoju platforme Wear jest Huawei, a glasine kažu da u posljednjem ovogodišnjem kvartalu možemo očekivati i prvi Googleov pametni sat Pixel.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti