Računalna igra kao sustav za borbu protiv hakerskih napada?

Prema nekim procjenama, do 2019. godine u svijetu će nedostajati čak dva milijuna stručnjaka za računalnu sigurnost.

Martina Čizmić | 11.06.2017. / 15:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jeste li se ikad zapitali kako izgleda posao jednog stručnjaka za računalnu sigurnost? Hollywoodski filmovi takav posao prikazuju kao nešto privlačno i uzbudljivo, no u stvarnosti on podrazumijeva sate i sate proučavanja linija programskog koda.

Za postati stručnjak za računalnu sigurnost potrebno je ovladati brojnim alatima od kojih su neki i veoma komplicirani. Stoga ne iznenađuje što se mladi baš i ne usmjeravaju u to, u svijetu veoma traženo, zanimanje.

Nedostaje 2 milijuna stručnjaka

Prema nekim procjenama, do 2019. godine u svijetu će nedostajati čak dva milijuna stručnjaka za računalnu sigurnost. Već sad ih nedostaje čak milijun.

No, jedna je tvrtka osmislila sustav koji bi mogao pomoći u edukaciji o računalnoj sigurnosti i pomoći mlađim generacijama da ovladaju tehnikama za identifikaciju i rješavanje prijetnji. A sve zahvaljujući računalnoj igri.

ProtectWise tvrtka je koja želi približiti računalnu sigurnost i posao stručnjaka za računalnu sigurnost mladima. Kako su mlade generacije od rođenja okružene tehnologijom, a upoznaju ju ponajprije kroz računalne igre, iz ProtectWisea su odlučili pristupiti im na njihovom terenu.

Nadahnuti upravo filmovima i njihovim prikazivanjem računalnih mreža i hakerskih napada, osmislili su sustav koji više liči na nešto iz računalne igre nego na alat za kontrolu aktivnosti na mrež - Immersive Security.

Računalna sigurnost kao igra

Računalne mreže i računala na njoj tako izgledaju kao nešto iz popularne igre SimCity. Mreža je prikazana kao karta grada gdje su računala povezana "autocestama", a svi uređaji koji su u tim mrežama prikazani su kao građevine. One koje imaju veći promet izgledaju kao neboderi, dok su one sa slabijim prometom male kućice.

Koristeći ovaj sustav, stručnjaci za računalnu sigurnosti (ili oni koji će to tek postati) ne moraju satima iščitavati linije koda kako bi otkrili problem na mreži. Dovoljno je da se "provezu" kroz "grad" i veoma lako će uočiti potencijalni problem.

Immersive Grid Cinematic from ProtectWise on Vimeo.

 

ProtectWise ne želi računalnu sigurnost pretvoriti u igru, već ju približiti novim generacijama kojima je virtualna stvarnost i kontroler prirodnije okružje.

"Naš sustav otvara sigurnost novoj generaciji. Omogućuje cijeloj novoj generaciji analitičara da patroliraju, love i odgovaraju na prijetnje", pojasnio je šef ProtectWisea, Scott Chasin.

Surađuju s Unity Technologies čiji je Unity engine korišten za sve od jednostavnih igara za mobilne uređaje do popularnih naslova za stolna računala.

Prvi im je korak, dodavanje dodatnih elemenata koji su poznati igračima - virtualna i proširena stvarnost. Tako će budući stručnjaci moći promatrati sumnjivu aktivnost na mobilnom telefonu, staviti VR naočale i provjeriti iz bliza što se događa, a potom sve prikazati na velikom ekranu kolegama koji se također bave računalnom sigurnosti.

Koliko će ovakav sustav olakšati borbu protiv prijetnji kao što je bio napad WannaCry ransomwareom, najbolje govori Chasinova usporedba kako ne morate biti licencirani pilot, da biste upravljali dronom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti