Računalo za "kormilom": Volvo predstavio brod koji sam pristaje uz obalu

Sve što kapetan treba napraviti jest postaviti parametre u sustavu računala koje će onda preuzeti kontrolu nad brodom i sigurno pristati uz obalu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.06.2018. / 14:57

Volvo Penta (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Autonomni automobili već su prešli milijune kilometara diljem SAD-a te su gotovo svi stručnjaci iz ove industrije složni kako će vozilima budućnosti upravljati računala. Ova tehnologija, naravno, neće biti ograničena samo na automobile – već su predstavljeni i autonomni kamioni, a u budućnosti možemo očekivati i brodove u kojima će kapetani kormilo i upravljanje brodom također prepustiti računalima, osim u nekim ekstremnim situacijama.

Prvi korak prema takvoj budućnosti nedavno je predstavio Volvo, odnosno njihova podružnica za razvoj brodskih motora i opreme Volvo Penta. U objavi za javnost iz ove su kompanije poručili kako žele riješiti "jedan od najstresnijih manevara pri upravljanju brodovima" – pristajanje uz obalu te očekuju kako bi njihovo rješenje za samopristajanje brodova mogli biti spremno za tržište 2020. godine.

Na Volvo Ocean Race održanom u Gothenburgu predstavili su tehnologiju zahvaljujući kojoj brodovi mogu sami pristati uz obalu – sve što kapetan treba napraviti jest postaviti parametre u sustavu računala koje će onda preuzeti kontrolu nad brodom i sigurno pristati uz obalu, uz pomoć senzora i GPS-a na brodu te posebnih senzora smještenih na kopnu. Računalo se prilagođava uvjetima na moru, konstantnim promjenama struje i vjetra te, iako može u potpunosti samostalno uploviti na svoje mjesto, treba napomenuti kako uvijek ljudska posada mora biti na brodu i, u slučaju problema, preuzeti kontrolu nad brodom.

Na Engadgetu podsjećaju kako je ranije i talijanska kompanija Astra Yaht predstavila sustav za asistenciju pri pristajanju brodova, a u budućnosti možemo očekivati da će sve više kompanija okrenuti razvoju ovakve tehnologije i autonomnom upravljanju brodova.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti