Radikalno drukčiji iPhone: Je li ovo prvi korak prema Appleovu telefonu sa savitljivim ekranom

Otkriven je Appleov patent za savitljivi ekran i ako Cook i društvo krenu u realizaciju proizvoda baziranog na tom patentu, možemo očekivati iPhone po uzoru na Motorolu Razr.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.02.2020. / 10:15

Tim Cook na WWDC 2019 (Foto: AFP)

Budućnost mobilnog tržišta pripada, vjeruju brojni analitičari, uređajima sa savitljivim ekranima. Ta je revolucija, iako ne baš uspješno, započela prošle godine, a tijekom 2020. možemo očekivati nove savitljive telefone. Zasad prevladavaju dvije forme – uređaji koji se koriste kao telefoni te se njihovi ekrani mogu "otvoriti" i onda koristiti kao tablet te preklopni uređaji koji se otvaraju vertikalno i koji su bili popularni prije 15-ak godina.

Koncept savitljivog telefona Objavljen video: Ovo će biti jedan od najzanimljivijih telefona u 2020.

Tada je jedan od najpopularnijih uređaja bio Motorolin Razr, a ta je kompanija prošle godine najavila njegovu modernu verziju sa savitljivim ekranom, no neki novinari koji su se već dokopali telefona nisu baš oduševljeni. Možda će bolji posao napraviti Samsung, koji bi sljedeći tjedan trebao predstaviti Galaxy Z Flip, savitljivi telefon sličan Razru. Čini se da u još jednoj velikoj kompaniji razmišljaju o preklopnom telefonu sa savitljivim ekranom – u Appleu. Naime, ovaj tjedan objavljene su informacije o Appleovu patentu za elektronički uređaj s fleksibilnim ekranom i šarkama.

Cookova kompanija prošle godine prijavila je sličan patent preklopnika sa savitljivim ekranom, što može, ali i ne mora biti znak da možemo očekivati radikalno drukčiju verziju iPhonea. Kako to često biva s patentima, njihova prijava ne znači da će kompanije zaista početi izrađivati proizvoda na kojima će ih primijeniti. Naravno, ako se tehnologija usavrši i savitljivi telefoni postanu robusniji i izdržljiviji te ako poraste potražnja za njima, ne treba sumnjati da bi i Apple mogao predstaviti takav model.

Slika nije dostupna Velika potražnja za telefonom koji stoji čak 1500 dolara

Kompanija je inače poznata po tome da ne žuri s primjenom novih tehnologija dok one nisu usavršene i spremne – npr. ne žele žuriti s 5G iPhoneom prije nego što mreža nove generacije ne bude dostupna većem broju ljudi, a vjerojatno isto razmišljaju i kada su u pitanju telefoni sa savitljivim ekranima. Inače, mrežom su nedavno kružile glasine o savitljivom iPadu i ako su te informacije točne, takav model tableta mogli bi predstaviti već sljedeće godine.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti