Radionice virtualne stvarnosti i videoigara na ZFF-u

Djeca i mladi imat će priliku napraviti "virtualni" Zagreb te njime prošetati, ali i osmisliti svoju videoigru.

Martina Čizmić | 07.11.2018. / 08:59

Radionica Moja prva videoigra (Foto: ZFF) (Foto: ZFF)

Zagrebački filmski festival i ove godine organizira niz zanimljivih radionica namijenjenih, ponajprije, mladima.

Tako u suradnji s organizacijom Are You Syrious i HUB-om 385 organiziraju radionicu virtualne stvarnosti Virtualni Alep, koja će se održati 12. i 13. studenog (ponedjeljak i utorak) s početkom u 16.30h u prostorijama HUB-a 385, Petračićeva 6. Radionica je namijenjena djeci starijoj od 10 godina i mladima, sudionici će se upoznati s inspirativnom vizijom mladog sirijskog arhitekta Mohameda Kteiša, koji je na uništenje svog voljenog rodnog grada Alepa odgovorio kreiranjem makete koju su VR stručnjaci pretvorili u virtualnu stvarnost.

Slijedit će njegov primjer i „rekonstruirati“ Zagreb kroz papirnate makete. Voditelji radionice (Alex Pearson, kreativni producent i Andy Overton, dizajner pokretnih slika, 3D animator i kreativni tehnolog) zatim će makete prebaciti u digitalni oblik i stvoriti njihovu verziju u virtualnoj stvarnosti.

Virtualni Alep premijerno je prikazan na Sheffield DocFestu, a jedinstvenu priliku za sudjelovanjem imaju svi uz jedini uvjet poznavanja engleskog jezika. Prijave za dvodnevnu radionicu (12. i 13. studenog od 16.30 do 20 sati) otvorene su na e-mail: inja@zagrebfilmfestival.com uz napomenu: Prijava – Virtualni Alep.

Osim Virtualnog Alepa, ZFF u suradnji s HUB 385 ponovno organizira radionicu Moja prva videoigra. Radi se o kreativnoj dječjoj radionici programiranja odnosno izrade prve videoigre koja je usmjerena na mlade od 7 do 14 godina, a održat će se u prostorijama HUB-a 385, Petračićeva 6.

Cilj je radionice naučiti najmlađe polaznike kako se rade videoigre i to na vrlo jednostavan način. U podučavanju se koristi jednostavni softver za izradu igara koji omogućuje kombiniranje vizualnih i zvučnih elemenata u jednostavnu interaktivnu cjelinu. Polaznici će naučiti koristiti sve popularniju metodu za učenje programiranja MIT Scratch s kojom će samostalno izraditi jednostavnu igricu. Voditelj radionice Andrej Jovanović zaljubljenik je u videoigre od malih nogu. Diplomirao je informatički dizajn na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Radio je na nekoliko projekata izrade videoigara.

Videoigre će se izrađivati u subotu 17. listopada od 10 do 14 sati i u nedjelju 18. listopada od 12 do 16 sati, a prijaviti se može na e-mail inja@zagrebfilmfestival.com uz napomenu: za subotu ili za nedjelju. Potrebno je da svi sudionici na radionicu ponesu vlastita prijenosna računala.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti