Ransomware i malware su prošlost: Ovo je nova kibernetička prijetnja u svijetu

U ukupnom broju kibernetičkih prijetnji u cijelom svijetu, čak 4 posto otpada upravo na programe za rudarenje kriptovaluta.

Martina Čizmić | 04.07.2018. / 17:19

Kriptovalute (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Poznati proizvođač antivirusnih alata, Kaspersky Lab objavio je zanimljive zaključke o računalnoj sigurnosti i kibernetičkim prijenjama u posljednje dvije godine.

Kako ističu, ransomware je proteklih nekoliko godina bio stalna prijetnja za kibernetičku sigurnosti (dovoljno je prisjetiti se prošlogodišnjih WannaCry i NotPetya ransomware napada). Međutim, ove su godine otkrili kako ransomware nestaje.

Tako je broj ransomware napada u proteklih godinu dana pao za 30 posto (u odnosu na godinu ranije). Manje je i kibernetičkih napada mobilnim ransomwareom, ali je i manje malwarea.

Njihovo mjesto na ljestvici kibernetičkih prijetnji zauzimaju programi za rudarenje kriptovaluta. Radi se o programima koji iskorištavaju zaraženo računalo za rudarenje (eng. mining) kriptovaluta te tako svojim vlasnicima donose opipljivu dobit.

Arhitektura kriptovaluta podrazumijeva da, osim što možete kupiti kriptovalute, možete ih i sami stvoriti koristeći snagu računala koji imaju instaliran specijalizirani program za rudarenje, ističu iz Kaspersky Laba.

Tako je u prošlo godini zabilježen rast broja slučajeva u kojima su računala zaražena programima za rudarenje za čak 44,5 posto. U ukupnom broju kibernetičkih prijetnji u cijelom svijetu, čak 4 posto otpada upravo na programe za rudarenje kriptovaluta.

Kako bi se zaštitili od mogućih infekcija programima za rudarenje, korisnici bi trebali biti veoma oprezni prilikom otvaranja e-mailova i privitaka od osoba koje ne poznaju.

Također, veoma je važno redovito stvarati sigurnosne kopije podataka kako ih ne bi izgubili.

Redovito ažuriranje operativnog sustava i svih programa na svim uređajima koje koriste također će smanjiti rizik od zaraze.

Ako slučajno i zaraze računalo ransomwareom, korisnici bi trebali na umu imati da je to prije svega kazneno djelo te bi cijeli incident trebali prijaviti policiji.

Nemojte plaćati otkupninu, upozoravaju iz Kaspersky Laba jer u većini slučajeva su podaci već izgubljeni.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti