Raste potražnja za električnim vozilima u svijetu

Popularnost automobila na struju sve je veća, a njihova prodaja rast će sve većom brzinom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.09.2023. / 09:21

Tesla Model Y (Foto: Afp)

Sa sve većom ponudom električnih automobila, povećava se i interes za ovim vozilima te njihov broj na cestama konstantno raste. O kakvom je porastu riječ najbolje govore nedavno objavljeni podaci o prodaji na globalnom tržištu za srpanj koji pokazuju rast veći od 40 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije.

VinFast Jeste li čuli za ovu vijetnamsku kompaniju? Proizvodi električne automobile, a tržišna vrijednost veća joj je nego Fordu i GM-u

Prema tim podacima, u srpnju je registrirano više od milijun i 104 tisuće automobila s električnim motorima, pri čemu se u te brojke ubrajaju potpuno električni automobili i plug-in hibridi. Ako ćemo gledati isključivo električne automobile, njihova prodaja tijekom tog mjeseca iznosila je više od 750 tisuća komada, što čini oko 11 posto tržišta, dok je prodaja plug-in hibrida iznosila skoro 350 tisuća, što je oko pet posto tržišta. Ukupno ove dvije kategorije vozila zauzimaju oko 16 posto ukupnog globalnog tržišta automobila, a ako njima dodamo i prodaju običnih hibrida, taj se udio penje skoro na četvrtinu.

Ono što je važno za napomenuti jest da je ovo treći mjesec zaredom da je broj registriranih električnih automobila premašio milijun, a do sada je tijekom 2023. prodano skoro 7 milijuna električnih automobila (uključujući i plug-in hibride), što je postotak od oko 15 posto ukupno prodanih automobila na svijetu i jasno je kako će značajno nadmašiti prošlogodišnju brojku od oko 10 milijuna novih putničkih plug-in električnih automobila.

Najprodavaniji automobil u srpnju bio je Teslin Model Y koji je prodan u više od 77 tisuća komada, nakon čega slijede dva modela kineske tvrtke BYD, dok je na četvrtom mjestu još jedna Tesla, Model 3 koji je prodan u više od 35 tisuća komada. Za prvih sedam mjeseci ove godine Tesla s Modelom Y i 3 drži prva dva mjesta kao najprodavaniji električni automobili na svijetu.

Što se brendova tiče, tu uvjerljivo prvo mjesto drži BYD s više od 250 tisuća registriranih novih električnih i plug-in električnih automobila, dok je Tesla na drugom mjestu sa skoro 120 tisuća novoregistriranih vozila u srpnju. Slična je situacija i za prvih sedam mjeseci ove godine - BYD predvodi listu s 1,4 milijuna automobila, dok Tesla ima malo više od milijun prodanih e-vozila. Među top 5 kompanija ove godine nalaze se još BMW, GAC Aion te Volkswagen, svi s nešto više od 250 tisuća električnih automobila.

Električna vozila, ilustracija Ova kompanija želi biti “Tesla za narod” i planiraju električni automobil koji će stajati samo 25 tisuća eura

Brojke su na ovom tržištu sve veće, a s obzirom na to da automobilske kompanije ulažu sve više novaca u razvoj električnih vozila i tehnologije, da se razvija infrastruktura, jasno je kako će udio električnih vozila rasti velikom brzinom na globalnom tržištu.

Izvor: Arena EV

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti