Raste potreba za stručnjacima kibernetičke i informacijske sigurnosti

Procjenjuje se da će europsko tržište kibernetičke sigurnosti u 2022. godini biti vrijedno gotovo 47 milijarde dolara, što je godišnje povećanje od čak 10,8 posto.

Martina Čizmić | 09.09.2022. / 08:53

Kibernetička sigurnost, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Potreba za stručnjacima kibernetičke i informacijske sigurnosti raste brže nego što ih poduzeća mogu zaposliti, a očekuje se da će se taj trend i nastaviti. Istraživanje stručnog časopisa Cybersecurty Ventures pokazalo je da je između 2013. i 2021. godine broj traženih radnih mjesta u kibernetičkoj sigurnosti na globalnoj razini porastao čak 350 posto, s 1 milijuna na 3,5 milijuna. Iako kibernetička sigurnost predstavlja tek oko 3 posto ukupnog tržišta IT sektora, samo tržište kibernetičke sigurnosti bilježi tri puta brži rast od ostatka sektora. Potreba za stručnjacima očita je – što, naravno, ide njima u prilog jer to znači da imaju snažnu pregovaračku poziciju.

U 2020. godini 7 od 10 najtraženijih zanimanja bilo je u području elektrotehnike i računarstva, a tijekom zadnje dvije godine ova zanimanja ostvarila su značajan uzlet i u financijskom pogledu – ističe se u istraživanju Indeeda, vodećeg svjetskog portala za zapošljavanje. Prema tom izvoru, jedno od najtraženijih i najbolje plaćenih poslova upravo je specijalist informacijske sigurnosti.
Opća razina sigurnosti nedovoljna je za suočavanje s trenutačnim rizicima. Tijekom pandemije, odnosno povećanja rada od kuće, a potom i uslijed složene geopolitičke situacije i učestalih kibernetičkih napada, slabosti sigurnosne arhitekture europskih država, institucija i poduzeća dolaze sve više do izražaja.

FER-ov specijalistički studij "Informacijska sigurnost"

Stručnjaci za sigurnost trebaju, osim domenskog znanja, i znanje o sigurnosti zbog čega je izgradnja takvih stručnjaka zahtjevnija. Upravo se u specijalističkim programima kao što je FER-ov studij Informacijska sigurnost pronalaze stručnjaci iz područja i prebacuju u područje sigurnosti. Oni su najčešće dobro upoznati s najnovijim trendovima na tržištu te se lako prilagođavaju zahtjevima specijalističkih programa. Studij je također namijenjen upravljačkom kadru sa znanjima iz ICT područja zaposlenima u poduzećima i institucijama te domenskim stručnjacima kao što su primjerice programeri, mrežni i sistemski administratori te administratori baza podataka. Svima njima studij pomaže u usmjeravanju karijere u područje informacijske i kibernetičke sigurnosti.

Tržište s godišnjim rastom od 10,8 posto

Koliko je veliko rastuće tržište kibernetičke i informacijske sigurnosti najbolje se oslikava u nedavnom istraživanju konzultantskog poduzeća IDC. Procjenjuje se da će europsko tržište kibernetičke sigurnosti u 2022. godini biti vrijedno gotovo 47 milijarde dolara, što je godišnje povećanje od čak 10,8 posto. Očekuje se da će se taj rast nastaviti tijekom sljedećih nekoliko godina tako da bi do 2026. godine potrošnja na sigurnost opreme, softvere i usluge u Europi trebala premašiti 66 milijardi dolara.

Specijalizirano znanje – najbolja obrana od kibernetičkih napada

Pandemija i ukrajinska kriza povećali su globalnu svijest o riziku od kibernetičkih napada te istaknuli potrebe država, institucija i poduzeća da zaštite svoje sustave i podatke. No, u Hrvatskoj potrebe ne prate i povećana ulaganja u kibernetičku i informacijsku sigurnost. Na obrazovanje se gleda kao na trošak, a ne kao na ulaganje.

Obrazovanje je proces koji zahtijeva dugoročnu strategiju i stabilnost, o čemu bi prvenstveno kompanije trebale voditi računa i ulagati dodatne napore u tom kontekstu. No, čini se da tek mali broj poduzeća ima razrađene strategije obrazovanja djelatnika i uspostavljene procese za implementaciju strategije, ocjenjuje Stjepan Groš, docent na FER-u i član Stručnog vijeća specijalističkog studija Informacijska sigurnost. Informacijska sigurnost jedan je od šest poslijediplomskih specijalističkih studija FER-a. Studij se iz godine u godinu prilagođava najnovijim svjetskim trendovima u području informacijske sigurnosti, a istovremeno prati standarde visokog školstva i znanosti te potrebe gospodarstva i tržišta rada.

Cilj je studija privlačiti sposobne i ambiciozne ljude te obrazovati sveučilišne specijaliste iz informacijske sigurnosti koji su prijeko potrebni gospodarstvu, državnim institucijama te visokom školstvu i znanosti. Uz navedeno, bitno je istaknuti primarnu ulogu specijalističkih programa, a tu je osiguravanje visoke kvalitete, pristupačnost i korištenje različitih resursa za učenje i podrške studentima.

Više informacija moguće je pronaći na službenim stranicama FER-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti