Ravnateljica učenicima nudi sto dolara ako ne koriste telefone jedan dan tjedno

Ako do kraja kolovoza svakog utorka ne budu koristili telefone, tablete, računala, TV i video igre, ravnateljica će učenicima sedmog i osmog razreda dati sto dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.06.2017. / 08:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako se bliži kraj škole, pred učenicima je najdraži do godine – ljeto i više od dva mjeseca tijekom kojih će biti slobodni od škole i učenja te će se moći posvetiti odmoru, igri, hobijima i drugim aktivnostima. No, s obzirom na ovisnost o tehnologiji i gadgetima, dio mladih ovaj bi dio godine, umjesto po parkovima, igralištima ili na moru, mogao provesti zatvoren u četiri zida i virtualni svijet interneta, računala i pametnih telefona.

Ravnateljica jedne škole u Washingtonu odlučila je smanjiti tu ovisnost o telefonima na zanimljiv način – ponudila je sto dolara (660 kuna) svim učenicima sedmog i osmog razreda u svojoj školi (riječ je o oko 160 djece) koji će tijekom ljeta svaki utorak biti totalno offline i "slobodni" od ekrana. Dakle, do početka nove školske godine svakog utorka neće smjeti koristiti telefone, tablete, računala, video igre pa čak niti gledati televiziju tako da će imati jedan dan tjedno za malo drugačije aktivnosti – odlaske u prirodu, čitanje, igranje i slično, odnosno što god žele, samo da nije vezano uz gledanje u ekrane.

Ravnateljica Diana Smith za The Washington Post rekla je kako joj se ne sviđa koliko su telefoni danas postali sveprisutni u životima djece i mladih te im treba pomoć kako bi, barem na jedan dan, izašli iz virtualnih svjetova, a ta je pomoć sto dolara. Kako je riječ o 160 djece, potencijalni trošak za ravnateljicu iznosi 16.000 dolara, no ona kaže kako danas veliki broj mladih bez telefona ne može izdržati niti jedan sat, a kamoli jedan dan tako da se ne brine da će troškovi biti veliki.

Kako bi dobili novac, potreban je dokaz da su zaista apstinirali od gadgeta i televizije svakog utorka, a taj dokaz bit će potpisana izjava osobe starije od 21 godinu – iako bi se djeca mogla dogovoriti s roditeljima ili rođacima i nagovoriti ih da potpišu izjavu, a oni se neće pridržavati tih pravila, roditelji ionako smatraju da im djeca previše vremena provode uz telefone i računala pa će ih vjerojatno natjerati da poštuju uvjete koje im je dala ravnateljica.

Jedan učenik s kojim su pričali novinari The Washington Posta uvjeren je kako može izdržati jedan dan tjedno bez telefona, računala, TV-a i videoigara – 13-godišnji Miles Tiller kaže kako ionako nije opsjednut telefonima, no puno vremena provodi uz video igre. Novinarima je rekao kako se radi o samo jednom danu tjedno te mora smisliti što će raditi tijekom tog dana, dok njegova majka smatra kako će to biti dobar izazov za njihovu djecu te je zanima kakav će ovaj izazov imati efekt na školarce i njihovo korištenje gadgeta.

Što vi mislite o ovom potezu ravnateljice – je li pretjerala s novčanom nagradom ili je situacija s telefonima toliko izmakla kontroli da danas mladima zaista treba ponuditi novac kako bi jedan dan bili offline i radili nešto drugo osim tipkanja po mobitelu, surfanja mrežom na računalu, gledanja TV-a i igranja igara?

Izvor: The Washington Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti