Razbijanje kulturnih obrazaca kao borba protiv piratstva

Suradnja je ključna, bez obzira na to je li riječ o borbi protiv piratstva ili o stvaranju novih, uzbudljivih sadržaja.

Zimo Zimo | 15.06.2018. / 11:38

Okrugli stol na NEM 2018. (Foto: PR) (Foto: PR)

Posljednji dan NEM-a obilježila je zanimljiva panel-rasprava o budućnosti borbe protiv piratstva i problemima s regulacijom ilegalnih aktivnosti, kao i studija slučaja Češke televizije o povezivanju lokalne i globalne produkcije s regionalnom koprodukcijom na primjeru njihove hit-serije „Maria Theresa“.

Edukacija potrošača jest ključna

Raspravljajući o piratstvu u regiji, Damir Novinić, pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a, rekao je da za ovakvu situaciju možemo kriviti samo sami sebe.

Piratstvo je u porastu jer ga mi dopuštamo. Veoma smo inertni i veoma sporo reagiramo, rekao je Novinić te dodao: Započeli smo sa sudskim postupcima i pregovorima s tvrtkama i subjektima koji pokušavaju prodavati naše proizvode bez ugovora.

Najveći problem za Hrvatsku radioteleviziju leži izvan Hrvatske, u brojnim OTT-ima diljem svijeta.

S druge strane, Chris Anderson iz MUSO-a tvrdi da je „piratstvo prilika za TV industriju – upravo se tu nalaze ljudi koji žele vaš sadržaj“. Postoji jedan dio gledatelja koji preuzimaju nezakonit sadržaj, a da nisu svjesni da je to nezakonito te ga preuzimaju jer žele taj sadržaj, a ne mogu ga pronaći na legalan način. TV kuće trebale bi to uzeti u obzir i pronaći načine kako ponuditi sadržaj digitalno po pristupačnim cijenama.

Problemu piratstva moramo pristupiti iz različitih kutova: sigurnosti, tehnologije i ljudskog ponašanja, rekla je Irena Battelino, direktorica nabave sadržaja i marketinške službe Telekoma Slovenije.

Skriveni vodeni žigovi, dinamično blokiranje stranica i zaštita copywritinga neke su od mogućih metoda koje je predložio Mark Mulready, potpredsjednik službe za kibernetičku sigurnost u Irdetu, a istaknuo je i nejasne smjernice za brzinu uklanjanja ilegalnog sadržaja i anonimnost kao glavne nedostatke zakonodavstva EU-a u tom pogledu. Osim pravnog i tehnološkog aspekta, od iznimne je važnosti i edukacija budućih generacija o piratstvu i pravima na sadržaj.

Damir Hajduk, ravnatelj Agencije za elektroničke medije, zaključio je da „postoji kultura piratstva s kojom se moramo uhvatiti ukoštac“, složivši se s ostalim panelistima da je suradnja među zainteresiranim stranama ključan korak u rješavanju problema piratstva.

Češka: produkcija koja nadilazi lokalni sadržaj i međunarodne razlike

Studija slučaja o TV miniseriji „Maria Theresa“ pokazala je da je suradnja između različitih zainteresiranih strana moguća. Serija „Maria Theresa“, koju je predstavio Jan Maxa iz Češke televizije, rezultat je suradnje četiriju javnih TV kuća iz četiriju zemalja: Austrije, Slovačke, Mađarske i Češke. Dijelom zahvaljujući i pravovremenim pripremama, serija je postigla golem uspjeh donijevši neviđenu gledanost svim uključenim TV kućama (Češka TV, Maya Production, ORF, MTVA i RTVS).

Maxa je otkrio pojedinosti o produkciji rekavši kako su tijekom adaptacije scenarija i samog snimanja morali prebroditi nacionalni ponos i razlike u poimanju povijesnih ličnosti.

Kada radite na zajedničkom projektu, obje strane moraju biti na dobitku, odnosno, u ovom slučaju, sve četiri produkcijske kuće i jedan distributer, istaknuo je Maxa.

„Maria Theresa“ u tom je pogledu ponudila i treći način povezavši lokalno i globalno, a ta se suradnja trenutačno nastavlja i na 2. i 3. sezoni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti