Razbijanje mitova o električnim vozilima: Kupiti novi EV ili zadržati starog benzinca ili dizelaša?

Tijekom svojeg životnog vijeka električna vozila odgovorna su za daleko manje CO2 od automobila s unutarnjim izgaranjem.

Branimir Vorša | 19.07.2022. / 10:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zabluda kaže da je uvijek najbolje održavati stare automobile na benzin jer je za izradu novog automobila potrebno puno energije. No, zapravo su energija i CO2 za koje je automobil s unutarnjim izgaranjem odgovoran tijekom svojeg životnog vijeka otprilike četiri puta veće u usporedbi s proizvodnjom tog istog vozila. Za električna vozila taj omjer je otprilike tri naprama jedan.

Parkirna mjesta za punjenje električnih automobila Istraživanje EIB pokazalo: Čak 73 posto Hrvata razmišlja o kupovini hibridnog ili električnog vozila

Dakle, ako kupujete novi automobil, birajte onaj koji ima najmanji mogući utjecaj CO2 u vožnji, a to je električni automobil, piše Top Gear. Tijekom svojeg životnog vijeka električna vozila odgovorna su za daleko manje CO2 od automobila s unutarnjim izgaranjem. Osobito zato što su u usporedbi s ranim električnim vozilima mnoga današnja izgrađena u tvornicama s niskom emisijom CO2 i koje se koriste obnovljivim izvorima energije.

Dakle, ako ste jedan od onih ljudi koji dobivaju novi automobil svake tri ili četiri godine i želite smanjiti emisije CO2, prijeđite na električni pogon. Nemojte uzrokovati izradu još jednog automobila s unutarnjim izgaranjem, naglašava Top Gear.

Slika nije dostupna Elektrifikacija u EU: Dok prodaja električnih vozila bilježi veliki rast, prodaja benzinaca i dizelaša pada

Ali što ako je vaš postojeći benzinski ili dizelski automobil savršeno zadovoljavajući? Ako doprinosite proizvodnji jednog vozila manje bilo koje vrste, kratkoročno štedite CO2. No, ako puno vozite ili vam auto puno troši, onda ga prodajte nekome tko manje vozi, savjetuje Top Gear i dodaje da bi nabavka električnog vozila za kupca bila isplativa već nakon nekoliko godina.

No, ako je automobil s unutarnjim izgaranjem koji imate učinkovit i ako malo vozite, Top Gear smatra da je vjerojatno u redu zadržati ga još neko vrijeme.

Izvor: Top Gear

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti