Razbijena banda koja je ukrala desetke milijuna eura jednostavnim telefonskim pozivima

Tijekom akcije zaplijenjeni su mobilni telefoni, SIM kartice i računalna oprema.

Martina Čizmić | 16.11.2023. / 12:50

Prevara (Foto: Getty Images)

Europol je u suradnji s češkom i ukrajinskom policijom prekinuo rad međunarodne bande koja se specijalizirala za krađu identiteta. Procjenjuje se da je banda prevarila tisuće žrtava diljem Europe i od njih ukrala desetke milijuna eura. Istraga, koja traje još od studenog 2021., rezultirala je uhićenjem desetero osumnjičenih u travnju ove godine. Tijekom akcije zaplijenjeni su mobilni telefoni, SIM kartice i računalna oprema.

Kako su priopćili iz Europola, kriminalna skupina djelovala je iz pozivnih centara koji su se nalazili u Ukrajini i izvodila vishing napade, uglavnom ciljajući žrtve u Češkoj. Prevaranti su od njih tražili da prebace sredstva sa svojih 'kompromitiranih' bankovnih računa na 'sigurne' bankovne račune koje kontroliraju kriminalci. Osumnjičenici su koristili lažne telefonske brojeve i lažno se predstavljali kao službenici banke i policajci kako bi stekli povjerenje svojih žrtava.

Kako izbjeći da budete žrtva ovakve prevare

Vishing ili glasovni phishing, oblik je prevare korištenjem lažnih telefonskih poziva kako bi se ljudi prevarili da daju novac ili otkriju osobne podatke. Vishing često uključuje kriminalca koji se pretvara da predstavlja pouzdanu instituciju, tvrtku ili vladinu agenciju.

Europol je objavio i nekoliko savjeta kako zaštititi sebe i svoje financije od ove vrste telefonske prijevare:

  • Čuvajte se neželjenih telefonskih poziva.
  • Uzmite broj pozivatelja i recite mu da ćete ga nazvati.
  • Kako biste potvrdili njihov identitet, potražite telefonski broj organizacije i izravno ih kontaktirajte.
  • Prevaranti mogu pronaći vaše osnovne podatke na internetu (npr. društveni mediji). Nemojte pretpostavljati da je pozivatelj pravi samo zato što ima takve podatke.
  • Nemojte dijeliti PIN broj svoje kreditne ili debitne kartice ili lozinku za internetsko bankarstvo. Vaša banka nikada neće tražiti takve podatke.
  • Nemojte prebacivati ​​novac na drugi račun na njihov zahtjev. Vaša banka to od vas nikada neće tražiti.
  • Ako mislite da je poziv lažan, prijavite to svojoj banci.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti