Razlog za još veći oprez: Otkriveno da obična plijesan povećava rizik od smrti od COVID-19

Znanstvenici su otkrili da relativno česta plijesan koju se može naći u zatvorenim i otvorenim prostorima, može dovesti do komplikacija kod pacijenata s COVID-19 te da je smrtnost tih pacijenata puno veća.

Branimir Vorša | 05.11.2020. / 12:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok znanstvenici diljem svijeta pokušavaju pronaći učinkovit lijek koji bi spriječio komplikacije kod rizičnih COVID-19 pacijenata, uspijevaju otkriti i neke nove faktore rizika koji mogu prognozu bolesti i pogoršati. Ispostavlja se tako da su pronašli toksin kojem čovjek može biti izložen kako u zatvorenim, tako i u otvorenim prostorima i kojeg se povezuje s težim oblikom COVID-19 bolesti.

Znanstvenici iz Škole za medicinu sveučilišta Johns Hopkins, američkih Nacionalnih instituta zdravlja (NIH) te Kliničke bolnice u Barceloni otkrili su da asperogiloza može dovesti do komplikacija kod pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 te povećanog rizika od smrti.

Aspergiloza je oportunistička infekcija koja nastaje udisanjem spora plijesni Aspergillus, koje prodiru u krvne žile, uzrokujući hemoragičnu nekrozu i infarkciju. Simptomi mogu biti kao kod astme, upale pluća, sinusitisa ili brzo napredujuće sistemske bolesti. Plijesan Aspergillus je učestala i može se pronaći u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Studija znanstvenika iz navedenih institucija zapravo je osvrt na već postojeća istraživanja, a trebala bi biti objavljena u siječnju 2021. godine u znanstvenom časopisu Emerging Infectious Diseases. To znači da sama još nije prošla proces znanstvenih recenzija.

Znanstvenici su već osmislili i novi termin za spoj bolesti proizašlih od novog koronavirusa i navedene plijesni, a on glasi Aspergilioza povezana s bolesti koronavirusa (coronavirus disease-associated aspergillosis, ili skraćeno CAPA).

Najčešći komorbiditeti CAPA pacijenata su bolest srca, visok tlak i starost.

CAPA pacijenti imaju "loše prognoze" i veću stopu smrtnosti od drugih COVID-19 pacijenata, otkrili su znanstvenici, a jedna studija još iz travnja pokazala je da je 14 posto COVID-19 pacijenata imalo različite tipove Aspergillusa u izlučevinama respiratornog sustava.

Ovo novo otkriće moglo bi pomoći liječnicima u spašavanju života pacijenata kod kojih se otkrije i aspergilioza uz COVID-19, jer bi takvim pacijentima Protugljivična terapija mogla pomoći. Isto tako, liječnici bi mogli pacijente testirati na Aspergillus i prije eventualnog pogoršanja stanja s bolesti COVID-19.

Kako se riješiti plijesni?

Svjesnost da i plijesan može utjecati na izglede i rizik od težeg i smrtonosnijeg oblika bolesti COVID-19, trebala bi pomoći i ostalima, koji se drže epidemioloških mjera. Naime, ljudi koji nisu zaraženi sad mogu spriječiti eventualne komplikacije tako da obrate više pažnje na to imaju li plijesan u kući i zadržavaju li se u prostorijama u kojima ima plijesni.

Aspergillus čini nekoliko stotina vrsta plijesni koja se može pronaći u različitim podnebljima diljem svijeta. Učinkovit način eliminiranja tih plijesni jest korištenjem 70-postotne otopine alkohola ili korištenjem jakih pročistača zraka.

Izvor: BGR

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti