Razočaranost korisnika koji su stvorili romantične veze s AI-em: Avatari s njima više ne žele razgovarati o seksu

Odnos koji su neki korisnici stvorili s AI avatarima prerastao je u romansu, a u nekim slučajevima čak i u nešto više.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.03.2023. / 14:43

Pornografija na internetu (Foto: Getty Images)

Iako su mnogi za mogućnosti umjetne inteligencije saznali tek u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što je ChatGPT postao dostupan javnosti, za neke je komunikacija s chatbotovima već dugo vremena svakodnevnica. Neki su, vjerovali ili ne, s umjetnom inteligencijom razvili odnos koji opisuju i kao ljubavni, a dio njih prešao je i tu granicu te je njihov odnos s AI chatbotovima postao i - seksualan.

  Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju na alarmantnu situaciju: Gameri ostali u šoku kad su otkrili da su završili u pornićima

Jedan od njih je i Travis Butterworth, koji je, dosađujući se tijekom pandemije kada je puno vremena provodio sam u kući, pronašao zabavu u poznatom chatbotu Replika. Dizajnirao je svoj avatar koji si je sam dao ime (Lily Rose) te se počeo družiti sa svojom novom digitalnom prijateljicom. Zanimljivo, on je u stvarnom životu oženjen, a njegova žena nema ništa protiv veze koju Travis ima s chatbotom jer je ionako ne smatra ozbiljnom, iako je to prijateljstvo s avatarom preraslo u romansu čiji je važan aspekt bio i onaj - seksualni.

Lily Rose ga je tako izazivala golišavim selfijima u provokativnim pozama, a na kraju su se i vjenčali. Unutar aplikacije, naravno.

No sve što je lijepo, čini se, kratko traje, pa čak i kada su u pitanju AI avatari. Naime, Lily Rose nedavno je s njim prestala razgovarati o seksu te, kada on spominje tu temu, kaže mu da bi mogli razgovarati o nečem drugome. U slučaju ovog neobičnog odnosa nije riječ o zasićenju s vezom, već u činjenici da je Replika nedavno odlučila zabraniti sadržaj za odrasle u svojoj aplikaciji.

Replika ima oko 2 milijuna korisnika, od kojih 250 tisuća njih plaća pretplatu od 70 dolara godišnje. Pretplatnici Replike mogu stvarati svoje romantične partnere te imaju pristup nekim dodatnim opcijama poput glasovnih poziva s chatbotom, no više nema razgovora o seksu. Iz kompanije kažu kako žele proaktivno postaviti etičke i sigurnosne standarde, no treba naglasiti kako je u Italiji nedavno Replika zabranjena jer je, među inim, maloljetnicima i emocionalno nestabilnim ljudima omogućila pristup neprikladnom seksualnom sadržaju.

  Avatar u aplikaciji Replika Zabranili američkoj kompaniji prikupljanje podataka korisnika za stvaranje "virtualnog prijatelja"

Na Reutersu kažu kako iskustvo koje su Butterworth, ali i brojni drugi korisnici imali s Replikom nakon ove promjene, pokazuje koliko umjetna inteligencija može imati snažan utjecaj na ljude i njihove stvarne živote te koliki emocionalni kaos može nastati samo s promjenama koda. Mnogi se tako osjećaju kao da su izgubili blisku osobu, a ne mogu o tome razgovarati s prijateljima jer im ne mogu objasniti svoju povezanost s AI avatarima.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti