Razvijen način dešifriranja osjećaja svinja: "Jako su glasne. Glasaju se čak kad za to i nema razloga"

Kada bude u potpunosti završen novi će alat omogućiti stočarima, koji danas uglavnom provjeravaju samo fizičko stanje životinja, da nadziru i njihovo mentalno zdravlje.

Hina | 25.04.2022. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europski su znanstvenici razvili način dešifriranja osjećaja svinja slušajući njihovo roktanje i skvičanje u sklopu projekta usmjerena na dobrobit životinja.

Biolozi su proučili više od 7000 snimaka glasanja više od 400 svinja, u rasponu od kratkih zadovoljnih roktaja do očajničkog skvičanja pred klanje, nakon čega su ih razvrstali u 19 različitih kategorija.

Želimo dokazati da je moguće razaznati emocije svinja putem njihova glasanja, kazala je AFP-u voditeljica projekta Elodie Briefer, predavačica na Sveučilištu u Kopenhagenu.

Projekt se provodio u Švicarskoj, Danskoj, Norveškoj, Francuskoj i Češkoj Republici, a njegovi su rezultati objavljeni u časopisu Nature. Nudi nove mogućnosti za poboljšanje dobrobiti životinja uz alat koji će na temelju zvukova moći razaznati emocije životinja, tvrdi znanstvenica.

Razvijamo i strojni algoritam koji bi razlikovao je li kontekst glasanja negativan ili pozitivan.

Kada bude u potpunosti završen novi će alat omogućiti stočarima, koji danas uglavnom provjeravaju samo fizičko stanje životinja, da nadziru i njihovo mentalno zdravlje.

Istraživači kažu da će farmeri u slučaju pojačane količine negativnog glasanja moći znati da nešto nije u redu sa životinjama i potom reagirati na odgovarajuć način.

Danska je dom za 12,3 milijuna svinja, što je svrstava na samo čelo Europe s više od dvije svinje po glavi stanovnika. Zbog toga dansko Vijeće za poljoprivredu i hranu smatra da su rezultati ovog istraživanja vrlo važni.

Ovaj koncept potencijalno bi mogao biti koristan alat za praćenje zdravlja i dobrobiti svinja, kazala je Trine Vig, glasnogovornica Vijeća.

Jako su pričljive

Briefer tvrdi da stručnjaci s 92 posto točnosti mogu odrediti je li glasanje negativno ili pozitivno, a s 82 posto točnosti mogu precizno odrediti zbog kojeg se razloga životinje glasaju.

Rezultati su pokazali da svinje pozitivne osjećaje izražavaju kratkim roktanjem, a negativne najčešće dužim glasanjem.

Ali zašto su se fokusirali na svinje, a ne krave ili zečeve?

Za autore studije su svinje, poznate po širokom spektru zvukova koje proizvode bile savršen izbor životinje za ovakvo istraživanje.

Jako su glasne, zbog čega ih je jednostavnije proučavati, kazala je znanstvenica. Svinje se glasaju cijelo vrijeme, čak i u situacijama u kojima za to nema nekog značajnijeg razloga.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti