Razvijena pametna tkanina pod kojom je "kuhanje na suncu" stvar prošlosti, a tim koji ju je razvio otkrio i kad bi se mogla naći u širokoj uporabi

Dobra vijest za sve koji teško podnose ljetne vrućine. Naime, kineski znanstvenici razvili su posebnu hi-tech tkaninu koja bi taj problem mogla riješiti tako što hladi tijelo tijekom nošenja na izravnom suncu, ali ni to nije sve...

Branimir Vorša | 09.07.2021. / 10:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kombinirajući mikroskopske kuglice i vlakna titanijeva oksida, teflona i polilaktičke kiseline (vrsta plastike) usađene u veća vlakna, tim kineskih znanstvenika sa Sveučilišta znanosti i tehnologije Huazhong u Wuhanu, razvio je materijal koji je nazvao metatkaninom.

Sićušne kuglice titanijeva oksida, koje se mogu pronaći i u kremama za zaštitu od sunca, zajedno s teflonom reflektiraju ultraljubičasto i vidljivo svjetlo, dok vlakna s polilaktičkom kiselinom zrače infracrveno svjetlo. Veličina pojedinih čestica u toj metatkanini dizajnirana je tako da se navedena svojstva iskoriste na optimalan način.

Strukturnom kontrolom naša metatkanina postiže gotovo savršenu infracrvenu emisivnost, čime maksimizira osipanje topline, objasnio je Guangming Tao, voditelj istraživanja s navedenog sveučilišta.

U jednom testu, volonter koji je nosio majicu napravljenu pola-pola od pamuka i nove metatkanine, sjedio je na izravnom suncu sat vremena. Temperatura kože ispod metatkanine tijekom tog vremena porasla je s 31 na 32 Celzijeva stupnja, dok je temperatura ispod pamučnog dijela skočila na 37 stupnjeva u istom periodu.

U drugom testu jedan je automobil bio prekriven metatkaninom, a drugi  komercijalnim pokrovom protiv sunca, dok je treći ostao nepokriven. Sva tri automobila bila su izložena suncu dva sata, između 11 sati ujutro i 13 sati popodne, a rezultati su bili doista nevjerojatni.

Temperatura unutar nepokrivenog automobila nakon ta dva sata iznosila je 60 stupnjeva, a ni automobil prekriven komercijalnim prekrivačem protiv sunca nije prošao znatno bolje jer je temperatura unutrašnjosti u njemu bila 57 stupnjeva.

No automobil prekriven metatkaninom nakon dva sata prženja na suncu u kabini mjerio je tek 30 stupnjeva, odnosno upola manje od otkrivenog automobila.

Iako su se kineski znanstvenici usredotočili na hlađenje osoba i objekata izloženih izravnom sunčevom svjetlu, efekt hlađenja osjeća se i u hladu, ističe Tao. Nova tkanina može se i obojiti u različite boje, no najučinkovitija je zapravo bijela boja.

Ta se tehnologija može neprimjetno povezati s već postojećim i modernim proizvodnim procesom. Nadamo se da će naši proizvodi biti dostupni za otprilike godinu dana, dodaje Tao.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Science.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti