Razvijeno cjepivo protiv COVID-19 koje se koristi nanotehnologijom i ne zahtijeva posebne uvjete prijevoza i skladištenja

Američki znanstvenici razvili su obećavajućeg kandidata za novo cjepivo protiv COVID-19, a njegova je posebnost u tome što se koristi nanotehnologijom te je pokazalo snažnu učinkovitost u dosadašnjim pretkliničkim modelima testiranja.

Branimir Vorša | 04.03.2021. / 12:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim znanstvenika iz Globalnog centra za istraživanje patogena i ljudskog zdravlja Klinike u Clevelandu objavio je studiju u dvomjesečnom recenziranom znanstvenom časopisu otvorenog pristupa mBio, a u njoj se ističe da je cjepivo koje su razvili proizvelo snažna neutralizirajuća antitijela u pretkliničkim modelima te je također spriječilo zarazu i simptome bolesti COVID-19 nakon izlaganja virusu SARS-CoV-2.

Osim toga, tvrde da je njihovo cjepivo termostabilno, što bi ga učinilo lakšim za transport i skladištenje od bilo kojeg drugog trenutačno odobrenog cjepiva protiv COVID-19 u svijetu.

Naš kandidat za cjepivo dostavlja antigene koji pokreću reakciju imuniteta putem nanočestica napravljenih od feritina, proteina koji se može naći u svim živim organizmima, kaže dr. Jae Jung iz spomenutog Centra.

Taj je protein atraktivan biomaterijal za cjepivo i unos lijekova iz više razloga, uključujući i taj da ne zahtijeva strogu kontrolu temperature, dodaje koautor studije Dokyun Kim.

To bi dramatično olakšalo restrikcije vezane za isporuku i skladištenje, što su izazovi s kojima se trenutačno suočavamo. To bi bilo korisno i za distribuciju prema zemljama u razvoju, ističe Kim.

Među ostalim prednostima proteinskih nanočestica su i smanjena stanična šteta te omogućavanje snažnije reakcije imuniteta pri manjim dozama za razliku od tradicionalnih proteinskih cjepiva s većim česticama koja se koriste protiv drugih virusa, poput virusa gripe.

Princip na kojem to cjepivo radi jest da koristi nanočestice feritina kako bi unijelo sićušne, oslabljene fragmente šiljastog proteina novog koronavirusa, koji se selektivno vežu za ljudske stanice, odnosno domene vezanja receptora (RBD). RBD se veže za ljudski protein ACE2, nakon čega virus SARS-CoV-2 ulazi u stanicu i počinje se razmnožavati.

Navedeni tim znanstvenika testirao je svoje cjepivo na modelu tvora za COVID-19, koji odražava reakciju ljudskog imuniteta i razvoja bolesti bolje od drugih pretkliničkih modela.

U svojoj studiji znanstvenici su primijenili ukupno tri doze cjepiva, odnosno nakon prve doze iduća je išla za 14, a konačna treća nakon 28 dana. Jedna skupina cjepivo je primila intramuskularno, a druga intramuskularno i intranazalno.

Već nakon druge doze svi cijepljeni modeli proizveli su jaka neutralizirajuća antitijela. To sugerira da je opetovano izlaganje RBD antigenu uspješno pripremilo imunitet za brzu borbu protiv novog koronavirusa.

Nekoliko dana nakon treće doze, odnosno 31 dan nakon prve doze, znanstvenici su modele izložili visokim koncentracijama virusa SARS-CoV-2. Usporedno s placebo-skupinom, koja je primila lažno cjepivo u kojem je samo katalizator, pokazalo se da su oni modeli koji su primili cjepivo bolje zaštićeni od kliničkih simptoma i oštećenja pluća povezanih s bolesti COVID-19.

Navedeni podaci stoga sugeriraju da to cjepivo štiti i od same zaraze te razvoja teškog oblika bolesti.

Kombinacija intramuskularne i intranazalne imunizacije pokazala se najboljom i imala je najbolje rezultate u čišćenju virusa.

Ipak, da bi se potvrdilo sve navedeno, bit će potrebno provesti i klinička testiranja, što je i krajnji cilj znanstvenog tima iz Clevelanda.

Izvor: Nano Magazine

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti