Razvili robota koji zahvaljujući umjetnoj inteligenciji s nevjerojatnom preciznošću ubija svoje žrtve

Iako bi, u teoriji, robot mogao funkcionirati i u kućnom okruženju, Rakhmatulin to za sad ne preporučuje.

Martina Čizmić | 24.10.2022. / 14:59

Žohar, ilustracija (Foto: Getty Images)

Istraživači sa Sveučilišta Heriot-Watt u Edinburghu pobjednosno su objavili kako su stvorili robota kojeg pokreće umjetna inteligencija, a koji je naučen da smrtnonosnim laserom "uklanja" svoje žrtve nevjerojatnom preciznošću.

Iako bi se netko mogao pitati, predstavljaju li ti roboti prvi korak ka apokliptičnom svijetu u kojem će roboti ubijati ljude - možete biti mirni. AI robot naučen je da ubija žohare.

Ako možete ubiti žohara, možete ubiti bilo kojeg nametnika, izjavio je voditelj projekta Ildar Rakhmatulin.

Princip je zapravo veoma jednostavan. Uređaj se sastoji od sićušnog računala, dvije kamere i 1600 miliwattskog lasera. Kamere u kombinaciji s računalom koriste "strojni vid" kako bi uočili i identificirali, a potom i eliminirali žohara.

Prema testovima koje su do sad proveli, ovo bi moglo biti ekološki prihvatljivije rješenje od kemijskih sredstava, za uklanjanje žohara. No, znanstvenici koji stoje iza AI robota ističu kako još postoji prostora za poboljšanje.

Tako im je sljedeće na redu, naučiti robota da cilja točno određeni dio žohara. Točnije njegov abdomen, kako bi bili sigurni da je zaista eliminiran.

Ako ste se poveselili kako biste uskoro u svom domu mogli imati robota terminatora za žohare, na žalost moramo vas razočarati.

Iako bi, u teoriji, robot mogao funkcionirati i u kućnom okruženju, Rakhmatulin to za sad ne preporučuje. Naime, laser koji se koristi mogao bi izazvati ozbiljna oštećenja vida.

Pa dok znanstvenici ne riješe taj mali problemčić, svi oni koji imaju problem sa žoharima u svom domu, morat će se okrenuti tradicionalnim sredstvima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti