RECENZIJA Elegantni pametnjaković: Isprobali smo Samsung Galaxy Watch

Rotirajuća "kruna" ono je što daje poseban dojam Samsungovu pametnom satu i čini ga najsličnijim klasičnom ručnom satu.

Martina Čizmić | 19.11.2018. / 07:07

Galerija

Pametni satovi prisutni su na tržištu već godinama. Gotovo svaki proizvođač pametnih telefona odvažio se i na izlet u područje nosive tehnologije. No dok su pametni telefoni sve tanji i sve veći, pametni satovi od samog su početka bili veliki i pomalo debeli.

Da se razumijemo, naravno da ne mogu biti tanki zbog tehnologije koju nose u sebi, ni mali zbog ekrana koji ipak prikazuje puno više informacija od običnog sata. No kao netko tko ima relativno male ruke (ipak sam žensko), većina tih pametnih satova bila je jednostavno prevelika i nezgrapna za svakodnevno korištenje.

Na stranu to što su većinom imali sportski izgled, koji nije baš uvijek prikladan.

Profinjen, privlačan i nosiv

Stoga, kad je Samsung u kolovozu predstavio Samsung Galaxy Watch, i to u dvije veličine ("muškoj" od 46 milimetara i "ženskoj" od 42 milimetra), rodila se nada. Pogotovo jer je "ženska" verzija predstavljena u boji ružičastog zlata.

I zaista, već od samog pakiranja Samsung Galaxy Watch odiše dozom elegancije.

Samsung Galaxy Watch (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Crna kutija u kojoj se roza sat ističe, već sama po sebi ostavlja dojam.

Sat dolazi sa silikonskom narukvicom u roza boji i rezervnom narukvicom, ako se originalna zaprlja ili slučajno potrga.

Osim sata i rezervne narukvice, u pakiranju je još i punjač (bežični) te upute za korištenje.

Naša verzija Samsung Galaxy Watcha imala je okrugli Super AMOLED ekran veličine 1,2 inča. Možda vam se, uz pametne telefone koji su prešli 5 i 6 inča, ovo može činiti malo, no za ono za što služi i više je nego dovoljan. Za zaštitu ekrana brine se Corning Gorilla Glass DX+, tako da ne morate brinuti hoćete li ogrepsti ili razbiti sat ako njime nehotice udarite u, primjerice, rub stola.

"Kruna" je pravi pogodak

Veoma je privlačnog dizajna, a moguće ga je dodatno personalizirati odabirom nekog od ponuđenih "brojčanika" u aplikaciji. I dok će neki "brojčanici" ostavljati dojam klasičnog sata, drugi će prikazivati i dodatne informacije poput vremenske prognoze, broja koraka, druge vremenske zone ili, onoga što nam se posebno svidjelo, obveza iz kalendara.

Samsung Galaxy Watch (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Sat pokreće Exynos 9110 Dual core 1,15GHz procesor, a naša Bluetooth verzija došla je sa 768 MB RAM-a i 4 GB prostora za pohranu. Treba istaknuti da sat koristi Tizien Based Wearable OS 4.0, a ne Google Wear OS, i to zbog jednog jednostavnog razloga – rotirajuće "krune" koja se koristi za navigaciju.

Za razliku od ostalih pametnih satova, na kojima se sva navigacija obavlja pomoću ekrana osjetljivog na dodir, na Galaxy Watchu ona se obavlja (većinom) pomoću rotirajuće krune i dva fizička gumba koja se nalaze sa strane.

Samsung Galaxy Watch (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

To ne samo da olakšava korisniku da vidi što se događa na ekranu već i pojednostavljuje odabir opcija za one korisnike koji imaju malo veće prste (ili dulje nokte) i teško im je pogoditi sitnu točkicu na ekranu.

Rotirajuća "kruna" daje poseban dojam Samsungovu pametnom satu i čini ga najsličnijim klasičnom ručnom satu.

S donje strane sata nalazi se senzor koji prati otkucaje srca i tempo disanja, što je posebno zanimljivo kad uključite Samsung Health aplikaciju i pogledate razinu stresa tijekom dana.

Samsung Galaxy Watch (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Malo nas je razočarala baterija na pametnom satu. S 270 mAh, Samsung tvrdi da je moguće imati autonomiju tri dana. No koliko god se mi trudili, nismo uspjeli izdržati puna tri dana bez punjenja sata. Čak je prilikom intenzivnijih dana (brojne poruke i pozivi, aktivno vježbanje, alarmi s uključenom vibracijom), baterija izdržala samo dva dana. Iako je za korištenje u gradu odnosno kod kuće, kad vam je poseban punjač za pametni sat na raspolaganju, dva dana bez punjenja mogu biti prihvatljiva, na putu to postaje gnjavaža. Pogotovo kad se sjetite da morate ponijeti poseban punjač samo za sat.

Jednostavan za korištenje

No krenimo dalje. Korištenje samog sata izuzetno je jednostavno i intuitivno. Tipke "Back" i "Home" dobro se nadopunjuju s rotirajućom krunom, a povezivanje s pametnim telefonom ide, više-manje, bez problema. Naime, dok je povezivanje sa Samsungovim pametnim telefonom išlo brzo i bez greške, s pametnim telefonima drugih proizvođača cijeli je postupak potrajao. Bilo je potrebno instalirati nekoliko aplikacija Galaxy Watch na sam telefon, a kad je sve bilo podešeno, primijetili smo da povezivanje preko Bluetootha ne radi automatski baš svaki put. Također, imate li neki drugi Android, morat ćete instalirati aplikaciju Samsung Health i napraviti svoj račun za Samsung ako želite pohranjivati informacije o svom kretanju odnosno vježbanju.

Samsung Galaxy Watch (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Osim što na Samsung Galaxy Watchu možete primati informacije o pozivima i porukama, možete i poslati brzi odgovor na poruku (jednostavnim odabirom unaprijed ponuđenih odgovora ili tipkanjem na tipkovnici, što može biti malo nezgrapno, ali je moguće).

Za sportaše i one koji to tek žele postati

U Samsungu su poseban naglasak stavili na sportske i zdravstvene mogućnosti ovog sata. Tako sat automatski mjeri vaš broj otkucaja srca i razinu stresa te vas upozorava ako ste previše pod stresom. Nudi čak i nekoliko vođenih vježbi disanja koje mogu pomoći da smanjite razinu stresa tijekom dana.

Nudi mogućnost praćenja ostvarenih rezultata tijekom vježbanja. Moguće je odabrati među gotovo 40 različitih vježbi (od hodanja, trčanja, preko joge i dizanja utega), a sat će pratiti vaše vitalne znakove i potrošnju kalorija. Čak će i automatski pauzirati brojenje ako, primjerice, stojite i čekate zeleno svjetlo na semaforu.

Samsung Galaxy Watch po noći (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Posebno nam se svidjela opcija podsjećanja na kretanje. Točnije, ako sat detektira da se proteklih sat vremena niste pomaknuli s mjesta (tipkanje, nekoliko koraka oko stola ili mahanje rukama ne računaju se), zavibrirat će i podsjetiti vas da napravite nešto po tom pitanju. Ponudit će nekoliko različitih vježbi istezanja koje možete odvježbati u manje od minute i onda nastaviti sa sjedenjem do sljedećeg podsjetnika. Naravno, možete i ignorirati upozorenje (što smo mi, primjerice, napravili u kinu).

Još je jedna zanimljiva opcija praćenje kvalitete spavanja. Za nekoga tko obično svoje uređaje puni tijekom noći, ovo se pokazalo kao pomalo nezgodna situacija. Naime, iako je sat relativno udoban za nošenje tijekom dana (zahvaljujući mekanoj silikonskoj narukvici), tijekom noći nije se baš pokazao kao najudobnije rješenje. No ako izdržite cijelu noć, možete analizirati koliko zaista spavate i kakva je kvaliteta vašeg sna.

Samsung Galaxy Watch (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

U Samsungu ističu da je sat vodootporan do 50 metara dubine. To bi značilo da se s njim možete otuširati ili pak otići na plivanje. Vjerovat ćemo im na riječ jer, ipak, ovaj smo primjerak morali vratiti.

Dodatne aplikacije za...

Samsung Galaxy Watch nudi mogućnost instaliranja i dodatnih aplikacija, no prilikom odabira treba voditi računa kako će te aplikacije zaista funkcionirati na satu.

Tako, primjerice, Flipboard, koji prikazuje zanimljive članke, na satu pokazuje samo naslov, a želite li pročitati cijeli tekst, morat ćete uzeti pametni telefon u ruke.

Samsung Galaxy Watch (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

No uz velik broj aplikacija koje dolaze sa samim satom, rijetki će imati potrebu instalirati još nešto.

Treba li ga kupiti?

Od svih pametnih satova na tržištu s kojima smo se susreli, Galaxy Watch ostavlja dojam "najiskoristivijeg". Ne samo da je privlačan dizajnom (mnogi su ga primijetili dok smo ga testirali i pitali nas o njemu), već je dovoljno dobro osmišljen da ćete ga zaista i koristiti.

U razgovoru s nekoliko ljudi koji ga koriste dobili smo samo pozitivne komentare. Pogotovo od žena koje su, kako same kažu, napokon pronašle pametni sat koji mogu s ponosom pokazivati.

I možda ono najvažnije – čak i oni koji baš nisu ljubitelji gadgeta i nosive tehnologije, pitali su gdje se sat može kupiti.

Mi smo već na putu u trgovinu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti