RECENZIJA Galaxy Tab A 10.5 idealan je tablet za multimediju i roditelje

Veliki ekran dijagonale 10.5 inča idealan je za sate i sate uživanja u videozapisima, pri čemu bi baterija trebala izdržati oko 15 sati

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.10.2018. / 09:09

Galerija

Većina korisnika prilikom kupovine novog tableta treba odgovoriti na jedno pitanje – trebate li iPad ili neki od Androida. Dok je kod Applea i iPada situacija prilično jasna i o odluka o kupovini većinom se donosi ovisno o budžetu kojim se raspolaže, odluka o kupovini tableta kojeg pokreće Android puno je teža.

Veliki je broj kompanija i uređaja s različitim cijenama, a kao i kada su u pitanju pametni telefoni, korisnici se često odluče na Samsungove uređaje zbog njihove provjerene kvalitete i pouzdanosti.

Na testiranje smo nedavno dobili jedan od posljednjih Samsungovih tableta koji bi mogao biti zanimljiv velikom broju korisnika koji razmišljaju o skorašnjoj kupovini tableta, a naše dojmove nakon druženja s Galaxy Tabom A 10.5 pročitajte u nastavku.

Odličan ekran

Prva stvar koju ćete primijetiti kod ovog uređaja su njegove dimenzije - ovo je veliki uređaj koji bi nekima na prvi dojam mogao biti težak, no na njegove dimenzije i težinu lako se naviknuti.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Kao što i samo ime kaže, Tab A 10.5 dolazi s ekranom dijagonale 10,5 inča rezolucije 1920x1200 piksela i omjera stranica 16:10 koji se u svakodnevnom radu pokazao i više nego dobar - iako nije riječ o OLED ekranu, većina korisnika bit će i više nego zadovoljna s prikazom slike i boja, a njegova veličina u kombinaciji s drugim opcijama (odlični zvučnici i baterija) čini ga idealnim multimedijskim uređajem s kojim ćete provesti sate i sate uživajući u videozapisima s YouTubea, streamu s Netflixa ili nekih drugih video servisa.

Oko ekrana nalaze se mali rubovi, s gornje strane je kamera za selfije, dok se na gornjem rubu nalaze dva zvučnika i 3,5 mm izlaz za slušalice. S donje strane također se nalaze dva zvučnika i USB-C priključak za punjenje.

Klasične tipke za paljenje/gašenje i upravljanje zvukom nalaze se s desne strane kućišta, zajedno s utorom za microSD memorijske kartice, dok se s lijeve strane nalaze konektori za povezivanje s dockom za punjenje koji ne dolazi sa samim uređajem te ga je potrebno posebno kupiti.

Sa stražnje strane uređaja nalazi se kamera i bljeskalica, a posebno trebamo pohvaliti gumiranu pozadinu ovog uređaja koji ne klizi te ga je lako držati u ruci.

Srednja kategorija

Galaxy Tab A 10.5 uređaj je srednje kategorije koji, dakle, ne dolazi s najjačim trenutno dostupnim hardverom, no tijekom našeg testnog druženja nismo primijetili nikakvih većih problema veznih uz brzinu samog uređaja, pokretanje aplikacija i slično. Tablet dolazi sa Snapdragon 450 procesorom, ima 3GB RAM-a i 32GB prostora za pohranu podataka, što mnogima vjerojatno neće biti dovoljno, no zato je tu utor za microSD kartice.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Iako nije primarno namijenjen za igranje, s pokretanjem i igranjem igara također nismo imali problema tako da bi Galaxy Tab A 10.5 trebao zadovoljiti i sve koji se na tabletu vole povremeno zabaviti uz igre.

Izdržljiva baterija i odlični zvučnici

Ako bi nekom preporučili ovaj tablet, to su sigurno ljubitelji multimedije, odnosno osobe koje provode puno vremena gledajući videozapise na YouTubeu ili na drugim servisima te roditelji koji žele ograničiti, odnosno kontrolirati vrijeme koje njihova djeca provode s ekranima.

Kao što smo spomenuli, veliki ekran odličan je za pregledavanje video sadržaja, a potrebno je posebno izdvojiti čak četiri zvučnika i podršku za Dolby Atmos za još kvalitetniji zvuk. Osim korištenja automatskih postavki, moguće je postavke Dolby Atmosa podesiti i za film, glazbu i glas kako bi zvuk bio još kvalitetniji i u potpunosti prilagođen sadržaju kojeg gledate, odnosno slušate.

Još jedan veliki plus ovog uređaja jest i baterija kapaciteta 7300 mAh – iz Samsunga kažu da može izdržati oko 15 sati reprodukcije videa. Mi smo uz osvjetljenje ekrana namješteno na oko 50 posto gledali oko 7 sati videa na YouTubeu i streaming servisima, nakon čega je postotak baterije pao na 58 posto tako da, barem što se tiče videa, ove Samsungove tvrdnje zaista stoje.

Otključavanje prepoznavanjem lica

Samsung Galaxy Tab A 10.5 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Galaxy Tab 10.5 dolazi s Experience UI 9.5 sučeljem baziranim na Androidu 8.1 Oreo i klasičnim Samsungovim aplikacijama. Na donjoj strani tableta nema Home tipke, već se s opcijama tableta upravlja softverskim tipkama.

S obzirom na to da nema Home tipke, nema niti klasičnog senzora otiska prstiju s prednje strane ekrana, a kako je riječ o velikom uređaju, nema smisla postaviti takav senzor na stražnji dio uređaja. Umjesto toga, u Samsungu su se odlučili na opciju prepoznavanja lica – iako je u nekim slučajevima malo spora (pogotovo kada je osvjetljenje slabije), možemo biti zadovoljni s načinom na koji radi, a napomenut ćemo da je uređaj jednako uspješno prepoznao lice i s naočalama i bez njih.

Kamere na tabletima nisu toliko zanimljive i, osim u video pozivima, rijetko se koriste – s kamerama na ovom tabletu (stražnja 8 MP i prednja 5 MP) neće biti problema s video razgovorima, a pri odličnom osvjetljenju mogla bi vas iznenaditi kvaliteta fotografija snimljenih stražnjom kamerom. Ipak, teško da možemo zamisliti da će netko nositi ovako veliki uređaj zbog fotografiranja, kada se puno bolje fotografije mogu snimiti i s jeftinijim pametnim telefonima.

Od ostalih zanimljivosti spomenut ćemo i mogućnost korištenja dvije aplikacije u isto vrijeme te otvaranje više profila za različite korisnike kako bi svatko mogao koristiti aplikacije koje mu trebaju itd.

Način rada za djecu

Danas je jako teško odvojiti najmlađe od brojnih ekrana s kojima smo svi okruženi – od mobitela, preko računala, tableta i televizije, no zato bar možemo utjecati na vrijeme koje provode s ekranima i na sadržaj koji konzumiraju. Iz Samsunga su se za to pobrinuli predstavljanjem načina rada za djecu. Kao što i samo ime govori, roditelji mogu napraviti profile za više djece i odrediti dnevno ograničenje korištenja ove aplikacije, odnosno igranja – ograničenje se posebno može podesiti za radne dane, a posebno za vikende tako da u vrijeme kada nema škole djeca mogu malo više vremena provesti s tabletom u ruci.

Samsung Galaxy Tab A 10.5 (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Ovdje djeca mogu koristiti kameru s kojom mogu dodavati filtere i ukrašavati fotografije, mogu igrati igre i skidati aplikacije s Galaxy Apps for Kids trgovine. Sve što se radi je pod roditeljskim nadzorom i za sve promjene u ovom načinu rada, kao i za izlazak iz njega potrebno je upisati kod koji, naravno, znaju samo roditelji pa nema mogućnosti da djeca sama povećaju vrijeme ograničenja ili napuste aplikaciju i na tabletu rade druge stvari bez roditeljskog znanja.

S obzirom na to kakav je sve sadržaj dostupan na internetu i YouTubeu, ovo je odlična opcija koju preporučamo svim roditeljima.

Odličan dojam

Samsung je ovaj uređaj predstavio u isto vrijeme s modelom S4 koji je jedan od najjačih modela na tržištu i koji bi, uz dodatnu tipkovnicu, dijelu korisnika čak mogao zamijeniti i prijenosna računala. Model Tab A 10.5 sigurno neće zamijeniti vaš laptop, pogotovo kada je u pitaju produktivnost, no svoj posao kao obiteljski tablet kojeg će moći koristiti svi članovi obitelji, uključujući i one najmlađe te kao uređaj za multimediju i višesatno uživanje u videu i glazbi obavlja odlično.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti