RECENZIJA: Garmino Lily i Vivomove 3S - elegantno rješenje za one koji tek ulaze u svijet pametnih satova

Satovi koji imaju neke pametne značajke, ali su daleko od pametnih satova.

Martina Čizmić | 05.09.2021. / 09:49

Galerija

 Garmin je ime koje je dobro poznato svima koji se intenzivno bave sportom ili borave u prirodi. Njihovi navigacijski uređaji i sportski satovi, već su godinama u vrhu po svojoj kvaliteti i izdržljivosti. No, isto tako, karakterizira ih sportski i robustan izgled, koji ne odgovara svima. 

Stoga ne iznenađuje što se Garmin odlučio zakoračiti u nešto drugačiji segment pametnih satova - hibridne satove koje karakterizira elegancija i kombinacija klasičnog sata s pametnim opcijama. 

Imali smo prilike testirati dva takva sata iz Garmina -  Garmin Vivomove 3S koji je klasični hibridni sat (ima fizičke kazaljke i mali ekran za prikazivanje dodatnih opcija), te Garmin Lily. 

Garmin Vivomove 3S - zabavan sat sa svojim mušicama

Garmin Vivomove 3S hibridni je sat koji spaja eleganciju klasičnog sata i dodatne pametne opcije zbog kojih je zanimljiv onima koji ne žele odmah svima pokazati da nose pametni sat. 

Radi se o satu koji mogu ravnopravno nositi i muškari i žene, s veoma ugodnom silikonskom narukvicom  i koji se jednostavno spaja na pametni telefon putem Garminove aplikacije. 

Za razliku od drugih pametnih satova na tržištu, Vivomove 3S ne podržava instalaciju dodatnih aplikacija, niti će vam omogućiti da se javite na telefonski poziv, no uredno će vam pokazati da ste dobili obavijest, tko vas je zvao i, ono što je vlasnicima možda bitnije, statistiku kretanja (broj koraka, potrošene kalorije, otkucaji srca i slično). 

S obzirom na to da se radi o hibridnom satu, na samom licu sata vidljive su dvije fizičke kazaljke sata. One se, prilikom aktivacije "pametnih" značajki pomiču tako da ostavljaju vidljiv donji dio lica sata ispod kojeg se nalazi ekran. 

Mi smo tijekom testiranja imali malih problema s aktivacijom tog ekrana osjetljivog na dodir. Naime, samo je donji dio ekrana zapravo osjetljiv na dodir pa je ponekad uključivanje praćenja vježbanja ili pregledavanje podataka na satu bilo problematično. Puno je bolji rezultat bio s korištenjem aplikacije u kojoj su podaci jasno vidljivi i lako je aktivirati pojedine opcije. 

Ono što nas je razočaralo kod ovog sata je činjenica da ga nije moguće isključiti. Primjerice ako ga ne želite nositi sljedećih nekoliko dana. Doslovno ga morate ostaviti da se baterija isprazni (što može potrajati i nekoliko dana), a kad ga ponovno poželite koristiti, prvo morate napuniti bateriju i spojiti ga ponovno na pametni telefon. S obzirom na to da baterija bez problema može izdržati tjedan dana, to može biti malo naporno. 

Problem je i što nije moguće podesiti nikakve opcije na satu bez povezivanja s pametnim telefonom. Od vremena i datuma na dalje. 

Onima koji žele klasični sat, s povremenim izletom u pametne vode, ovaj će se sat vjerojatno svidjeti. Onima koji pak žele punokrvni pametni sat, ovaj bi sat vjerojatno bio puni promašaj. 

Garmin Lily - elegantan sat za žene koje traže nešto drugačije

Većina pametnih satova danas na tržištu je prilično velika i nezgrapna. Za nekoga tko cijeni eleganciju ili jednostavno ima manju ruku, takvi satovi mogu biti problematični za nošenje. 

U Garminu su zato osmislili Lily, pametni sat koji na prvi pogled ne izgleda poput ni jednog drugog sata na tržištu jer je namijenjen prije svega ženam. Da je tako pokazuje već njegov dizajn, ali i prilično kratka narukvica koja je napravljena od kože. Čak i žena s nešto jačom rukom, teško će ga staviti na nju pa, odlučite li se na ovaj sat, preporučujemo da prvo isprobate narukvicu (remen). 

Za razliku od Vivomove 3S sata, ovaj sat nije hibridni, odnosno nema klasične kazaljke na svom licu već je cijelo lice zapravo digitalno. To znači da se, kad protresete ruku, pojavi sat, a dodaknete li donji dio ekrana pojavljuju se dodatne pametne značajke.

I ovaj se sat povezuje s pametnim telefonom putem Garminove aplikacije i ona služi za upravljanje svim opcijama i postavkama sata. Da je više naklonjen ženama pokazuju i opcije koje dolaze s Lily. Pa je tako moguće pratiti unos tekućine (korisnik sam dodaje broj čaša vode koje je popio tijekom dana), ali i menstrualni ciklus te primati podsjetnike i obavijesti. Tu su još i neke zanimljive opcije poput praćenja razine stresa tijekom dana, zasićenost krvi kisikom, ali i opcija svjesnog disanja gdje vas sat vodi kroz vježbe disanja. Izvrsna opcija za one kojima je teško opustiti se. 

I na Lily je moguće pratiti aktivnosti tijekom dana, odabrati neki od oblika vježbanja te zajedno s podacima iz aplikacije pratiti koliko fizički napredujete ili ne. Baterija je prilično izdržljiva pa možete s njom, bez problema izdržati i tjedan dana. 

No, baš kao i Vivo Move 3S, ni Lily nema mogućnost isključivanja ako ga ne želite koristiti. I u ovom slučaju potrebno je pustiti bateriju da se u potpunosti isprazni i nanovo ju napuniti te spojiti s pametnim telefonom kad ponovno želite koristiti sat.

Satovi na vagi

Oba Garminova sata koje smo imali na recenziji moguće je kupiti u hrvatskim trgovinama po cijeni od cca 1900 kuna za Lily te oko 1350 kuna za Vivomove 3S. 

Ono što nam se svidjelo kod oba sata je njihova veličina i težina. Gotovo da možete zaboraviti da imate sat na ruci koliko su lagani. Također, elegantan izgled je nešto za što su dobili dodatne bodove jer je ljudima bilo teško povjerovati da su to satovi koji su povezani s pametnim telefonom i vibriraju kad stigne poruka ili poziv. 

No, nekako smo očekivali više od Garmina. Da, radi se o satovima koji su prvenstveno namijenjeni ljudima koji vježbaju i fizički su aktivni, a istovremeno žele imati elegantan sat koji mogu nositi u malo posebnijim prilikama. Ali očekivali smo da će ih biti lakše koristiti, da će ekran biti malo responzivniji i da ih možemo isključiti kad nam ne trebaju. 

Kad podvučemo crtu, ne možemo reći da su ovo loši satovi. Dapače, radi se o dobrim satovima koji definitivno mogu pronaći svoju publiku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti