RECENZIJA Honor Magic V3 - najtanji preklopni telefon koji plijeni pažnju svojim mogućnostima

Kad stavite na vagu sve ono što dobivate ovim telefonom i uzmete u obzir činjenicu da nećete imati osjećaj da je on sljedeće godine zastarjeli model, onda njegova cijena i nije toliko visoka.

Martina Čizmić | 22.09.2024. / 12:06

Galerija

Bez obzira koji telefon trenutno koristite, kad u ruke uzmete telefon kao što je Honor Magic V3, znate da držite nešto zaista posebno. Jer Kinezi su odradili izvrstan posao.

Honor Magic V3 svoje je predstavljanje izvan Kine službeno imao na sajmu IFA koji se od 6. do 10. rujna održao u Berlinu. I odmah je pobrao simpatije svih okupljenih.

Radi se o trenutno najtanjem preklopnom telefonu na svijetu, koji je preklopljen debljine prosječnog pametnog telefona. Kad se rasklopi, njegove prave dimenzije dolaze do izražaja. Preklopljen debljine je 9,2 milimetra, no, kad je rasklopljen ta se debljina smanjuje na samo 4,3 milimetra. Tome treba pridodati i težinu od samo 230 grama, što ga čini definitivno najtanjim i najlakšim preklopnim telefonom trenutno dostupnim na tržištu. Jedino što se ističe na tom tankom telefonu je sustav kamera, ali o tome ćemo malo kasnije.

Honor Magic V3 - 5 (Foto: Zimo)

Maneken među telefonima

Unatoč tome što je tanak i lagan, u ruci djeluje izvrsno. Nemate osjećaj da će se nešto slomiti, a veliki prednji ekran omogućava normalno korištenje uređaja i bez rasklapanja. Za to je, ističu iz Honora, odgovorno 19 inovativnih materijala i 114 mikrostruktura. Vanjski ekran dijagonale je 6,43 inča, dok je unutarnji rasklopljeni veličine 7,92 inča LTPO AMOLED, Dolby Vision, s frekvencijom osvježavanja od 120Hz. Šarke na kojima su dodatno radili u Honoru (Super Steel šarke) kako bi postigli ovaj tanki dizajn dovoljno su čvrste da i kad rastvarate telefon nekoliko puta za redom, nemate osjećaj da se išta, što ne bi trebalo, miče. Iz Honora kažu da mogu izdržati do 500 tisuća preklapanja. Do tog broja nismo stigli tijekom testiranja, ali nismo imali problema s njima.

U kutiji dolazi i zaštitna maska koja itekako pomaže prilikom korištenja telefona. Naime, mi smo na testu imali zelenu verziju koja je došla sa zelenom maskom s površinom koja djeluje poput umjetne kože. Hrapava struktura pomaže u držanju samog uređaja, a prsten koji je pametno skriven u okvir kamere, olakšava držanje samog telefona i služi kao stalak za, recimo gledanje filmova ili videopoziv.

Za pokretanje samog uređaja odgovoran je osmojezgreni Snapdragonov 8 Gen 3 čipset i Adreno 750 čip za grafiku. Treba istaknuti i nemalih 12 GB radne memorije i 512 GB prostora za pohranu, što je više nego što se može pronaći u prijenosnim računalima, a da o pametnim telefonima ne govorimo. No, u Honoru su imali dobar razlog za toliko radne memorije - umjetnu inteligenciju.

Honor Magic V3 - 2 (Foto: Zimo)

AI na dohvat prstiju

Jer i Honor je skočio u vlak AI obogaćenih pametnih telefona te svojim korisnicima ponudio pregršt AI obogaćenih značajki. Ono što se posebno ističe je aplikacija za prevođenje uživo za koju su u Honoru iskoristili dizajn preklopnog telefona. Tako aplikacija razlikuje različite glasove i automatski prevodi, a prevedeni odnosno izgovoreni tekst ispisuje se na ekranu koji je okrenut prema govorniku.

Tu je i The Magic Portal, koji je Honorova verzija opcije Circle to Search. Omogućava jednostavnije pretraživanje teksta i fotografija, snimanje zaslona ekrana, ali i dijeljenje fotografija.

Oni koji stvaraju sadržaj za objavu na društvenim mrežama profitirat će od korištenja AI alata za obradu fotografija. Tako je ranije predstavljena suradnja s francuskim studijem Harcourt zahvaljujući kojoj Honorovi uređaji imaju Harcourt filtere za snimanje portreta studijske kvalitete, sad dolazi i ojačana umjetnom inteligencijom. Obrada fotografija pomoću AI Harcourt portreta sad je još jednostavnija, a fotografije još upečatljivije. A ako uhvatite nešto što niste željeli, AI Eraser omogućit će brisanje neželjenih "uljeza" na slikama.

AI Privacy Call inteligentno prilagođava razinu zvuka tijekom poziva ovisno o buci u okolišu, kako bi se obje strane mogle čuti kao da stoje jedna pored druge.

Honor Magic V3 - 7 (Foto: Zimo)

Suradnja s Harcourtom se isplatila

Već smo spominjali sustav kamera, a sad ćemo ih se dotaknuti i nešto konkretnije. Sustav je smješten na stražnjoj strani telefona i već na prvi pogled podsjeća na objektiv klasičnog fotoaparata. No, umjesto samo jedne, u njemu se nalaze tri kamere. Ultraširoka kamera od 40 MP, široka kamera od 50 MP i kamera s telefotografskom lećom od 50 MP. Kamere podržavaju 100 puta digitalni zoom, snimanje videozapisa u 4K rezoluciji, hvatanje objekata (ili subjekata u pokretu), kao i AI Photography, odnosno automatsku AI obradu fotografija.

Tijekom testiranja zaista smo bili zadovoljni fotografijama i nešto mrvicu manje zadovoljni snimljenim videom. Naime, tijekom zumiranja u videu, jasno se vidi promjena kamere koja se koristi pa se na trenutke gubi fokus na predmet ili osobu koju se snima. Da, to je primjetno samo kod korištenja velikog zooma, ali vjerujemo da bi se to dalo "ispeglati" u sljedećim verzijama telefona.

Ono što nas je posebno zabavilo i vjerojatno će mnogima biti zanimljivo za korištenje je mogućnost da odaberete snimljene fotografije ili videa i prepustite umjetnoj inteligenciji da vam složi nekakav zajednički video. Da, znamo, većina će vas reći da želite sami uređivati video, ali za slaganje videa na brzinu, ovo je dobra stvar. AI će sam ubaciti glazbu, a na vama je da odaberete raspoloženje odnosno tempo, a možete i sami ubaciti glazbu s uređaja kao podlogu za video.

S prednje strane nalazi se široka kamera od 20 MP, a ista takva nalazi se i na unutarnjem zaslonu. Iako je moguće koristiti obje kamere i za video pozive i za snimanje fotografija, nekako smo tijekom testa, najčešće koristili glavni sustav kamera i to upravo zahvaljujući tome što se radi o preklopnom telefonu.

Primjeri fotografija snimljenih s Honor Magic V3 - 5 (Foto: Zimo)   Primjeri fotografija snimljenih s Honor Magic V3 - 4 (Foto: Zimo)   Primjeri fotografija snimljenih s Honor Magic V3 - 1 (Foto: Zimo)

Baterija na kojoj mu mnogi zavide

U Honoru su uspjeli u tako tanki uređaj ugurati i bateriju od 5150 mAh koja se tijekom testa izvrsno držala i posustala je tek nakon nekoliko sati upornog snimanja videa. Uz normalno korištenje, izdržala je i dulje od dana. A s obzirom na to da podržava 66-wattno žičano i 50-wattno bežično punjenje, nije problem ni na brzinu nadopuniti bateriju. Jedan savjet - želite li da vam se baterija napuni brže i ravnomjernije, rastvorite telefon.

Cijeli sustav temelji se na Android 14 operativnom sustavu uz Honorovo MagicOS 8.0.1 korisničko sučelje. Iz Honora kažu da će uređaj imati pet godina sigurnosnu i četiri godine operativnu podršku, što znači da očekuju da telefon traje.

To bi moglo i biti tako, da nema rejtinga IPX8. Naime, to znači da Magic V3 ne pruža zaštitu od prašine, što bi dugoročno gledano, mogao biti problem zbog velikog preklopnog ekrana. No, s obzirom na to da se uređaj isporučuje sa zaštitom za ekran, prosječnim korisnicima to vjerojatno neće biti tako veliki problem.

Honor Magic V3 - 6 (Foto: Zimo)

Kandidat za jedan od najboljih telefona godine

Nakon kratkog druženja s Honorom Magic V3 možemo reći da je ovo definitivno kandidat za jednog od najboljih telefona ove godine. Uz to što preklopljen nije deblji od prosječnog pametnog telefona, u sebi sadrži gomilu AI značajki, izvrstan ekran, izvrsne kamere (ako zažmirimo na par sitnica koje su nas na osobnoj razini smetale), veliku bateriju i uz sve to četiri odnosno pet godina podrške. Jedina mana bi mu mogla biti cijena koja je prilično visoka. No, kad stavite na vagu sve ono što dobivate ovim telefonom i uzmete u obzir činjenicu da nećete imati osjećaj da je on sljedeće godine zastarjeli model, onda ta cijena i nije toliko visoka. Pogotovo još ako ubodete kakvu akciju, kakve su trenutno aktualne.

U svakom slučaju, ako planirate kupiti novi pametni telefon i privlače vas preklopne verzije, isprobajte Honor Magic V3. Mogao bi vas ugodno iznenaditi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti